Aa

Aa

Министар Селаковић доделио уговоре о финансирању пројеката из области борачко – инвалидске заштите

Министар Селаковић доделио уговоре о финансирању пројеката из области борачко – инвалидске заштите

Министар Селаковић доделио уговоре о финансирању пројеката из области борачко – инвалидске заштите

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић доделио је у Дому народне скупштине Р. Србије борачким удружењима и удружењима за неговање традиције, уговоре о финансирању пројеката, за које је Министарство расписало Јавни позив у октобру ове године.

 

„Ово је други овакав повод у овој календарској години и моје је задовољство што смо успели ребалансом буџета да за 20 посто увећамо средства, у односу на иницијални буџет и што могу да кажем да смо у буџету за наредну 2024. годину, такође наставили са повећавањем износа средстава која додељујемо организацијама које се јављају на конкурсе“, истакао је министар Селаковић.

 

На јавни позив, који има за циљ унапређење социјалне укључености бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица палих бораца, као и неговање традиција ослободилачких ратова Србије, 85 пројеката биће финансирано средствима Министарства опредељених за, у износу од 29 милиона 440 хиљада динара. 

 

Указујући да се један од видљивијих приоритета Министарства у овој години тицао борачко – инвалидске заштите, министар Селаковић је подсетио да су у овој години донети подзаконски акти, након чега је почела израда, али и свечано уручење Борачких споменица. Селаковић је рекао да су 1292 Борачке споменице свечано уручене у Медвеђи, Мерошини, Прешеву, Трговишту, Бабушници и Куршумлији.

 

„У години која следи створени су и материјални и институционални оквири да наставимо са овом делатношћу још више и ја сам уверен да ћемо у јануару месецу наставити са свечаним уручивањем Борачких споменица, али и са наставком наше бриге о онима који су знали за Србију да ратују, неки од њих дају животе, неки делове тела и своје здравље“, истакао је министар Селаковић.

 

Министар је рекао да је до данас регистровано преко 43 хиљаде бораца у Р. Србији и најавио да ће са наставком процеса регистрације бораца, уследити законска обавеза Министарства, одређивање репрезентативности удружења. Селаковић је најавио да ће следећу годину обележити акт за утврђивање свих пропуста законодавца, у време када је доношен Закон о правима бораца, војних инвалида цивилних инвалида и породица палих бораца, и позвао на сарадњу и партнерство представнике релевантних удружења.

Указујући на важност неговања културе сећања, министар Селаковић је најавио да ће следеће године посебно бити обележене 220. годишњица од подизања Првог српског устанка, 110. годишњица од избијања Првог светског рата, 80. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату, али и обележавање 25. годишњице херојске одбране Отаџбине и страдања нашег народа у НАТО агресији 1999. године.