Aa

Aa

Министар Селаковић доделио Национална признања из области безбедности и здравља на раду

Министар Селаковић доделио Национална признања из области безбедности и здравља на раду

Министар Селаковић доделио Национална признања из области безбедности и здравља на раду

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је Национална признања из области безбедности и здравља на раду, која се додељују сваке године правним и физичким лицима, одбору за безбедност и здравље на раду, организацијама и удружењима.

 

Министар Селаковић рекао је да је број страдалих на радном месту ове године за 58 одсто мањи у односу на 2019. годину, те да је то доказ да се сада знатно више води рачуна о безбедности и здрављу.

 

Селаковић је током доделе Националних признања из области безбедности и здравља на раду навео да је крајњи циљ испунити нулту вредност, тачније да календарска година протекне без забележених случајева страдања запослених у привреди.

 

,,Успели смо да за 58 одсто смањимо број смртних случајева. То у конкретним бројкама значи да смо 2019. имали 33 смртна случајева, а да смо ове године, у првих 11 месеци имали 15 случајева. Разлика је видна, али је 15 и даље велики број", рекао је Селаковић и додао да ће наставити да се труде како би озбиљно ојачали превентивне мере и инспекцијски надзор.

 

Он је истакао да је за домаћу привреду и безбедност запослених радника значајно и то што је донет нови Закон о заштити здравља и безбедности на раду.

 

,,Такође, пред нама је и озбиљан процес израде свих неопходних подзаконских аката које ће омогућити да овај закон уђе у потпуност у  примену. Пред нама је и много других задатака - израда нове стратегије заштите безбедности и здравља на раду за наредни период до 2030. године, као и кадровско ојачање инспектората за рад и управе за заштиту и безбедност на раду", рекао је Селаковић.

 

Kада је реч о компанијама које су данас добиле признања, министар је нагласио да му је част због тога што је имао прилику да предузећима и компанијама које су приоритет у раду и деловању посветиле заштити безбедности и здравља на раду својих запослених, уручи признања.

 

Национална признања која се додељују су Повеља ,,28. април", Плакета ,,28. април" и Похвалница ,,28. април".

 

В.д. помоћника директора Управе за безбедност и здравље на раду у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Небојша Марковић истакао је да је достављено 30 пријава за овогодишња признања.

 

,,Kомисија је обишла кандидате који су ушли у ужи избор и сачинила предлог за доделу 10 повеља, пет плакета и четири похвалнице", рекао је Марковић.

 

Повељу ,,28. април" у категорији компанија које броје више од 250 запослених освојио је ,,Импо Севал" из Севојна.

 

Друго место у овој категорији добиле су фабрика Роберт Бош ДОО Београд и Први партизан а.д. Ужице.Треће место у овој категорији освојиле су компаније ,,Еликсир крафт“ ДОО Шабац, ,,Фулгар Ист“ ДОО Зрењанин, ,,Лисца Бабушница“,,, Грејнер Пекиџинг“, ,,Контитек флуид Србија“ ДОО Суботица, ,,Грамер Систем“ ДОО у Србији, ,,Бросе“ ДОО Панчево.

 

 

ФОТО: ТАНЈУГ