Aa

Aa

Министар Селаковић данас у Медвеђи доделио прве групне Борачке споменице

Министар Селаковић данас у Медвеђи доделио прве групне Борачке споменице

Министар Селаковић данас у Медвеђи доделио прве групне Борачке споменице

Читај ми

„Борачка споменица представља један симболични вид захвалности Отаџбине онима који су се на њен позив одазвали да је бране и да бране наш народ, када је то било тешко. Као што су некада наши прадедови на своје груди стављали Албанску споменицу, после албанске голготе у току Великог Првог светског рата, као што су то дедови чинили добијајући Партизанску споменицу. Тако данас наши очеви, наши ујаци, наши стричеви, наши старија браћа и сродници, долазе у прилику да добију и ову Борачку споменицу“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на додели Борачких споменица у Медвеђи.

 

Министар Селаковић је рекао је Министарство кренуло у велику акцију поделе Борачких споменица из горње Јабланице, из Медвеђе, из јуначког краја, који је према његовим речима,  кроз историју давао много оних, који су се борили и падали за слободу Србије и српског народа. Селаковић је најавио, да ће поред Борачких споменица, борцима, ратним војним инвалидима, мирнодопским војним инвалидима, цивилним инвалидима рата и члановима породица палих бораца, бити обезбеђене и картице погодности.

 

„Управо у том циљу, обезбедили смо да од данас, 6. октобра ове 2023. године, сви носиоци борачке легитимације, односно легитимације лица која припадају другим категоријама из борачке популације, остварују одређене повољности и погодности у различитим продајним ланцима, код одређених компанија које су друштвено одговорне и са којима је наше Министарство закључило уговоре“, истакао је Селаковић. Он је додао да је данас таквих седам компанија и да ће  се та мрежа у будућности ширити.

 

Говорећи о погодностима картице, Селаковић је појаснио да ће свако  ко је утврдио на законом прописан начин свој статус борца, са том борачком легитимацијом моћи да оствари одређене попусте, када су у питању куповина роба или услуга, право на бескаматне кредите, вишемесечне до 24 месеца у куповини одређених добара или услуга.

 

 

„Ја користим ову прилику, да још једном пошаљем поруку свима онима који су грађани Србије, који су учествовали у ратним сукобима од 1990. до 1999. године, да оду у своје градске, општинске управе, распитају се пре тога, преко нашег сајта Министарства, али даваћемо свакако поновно упутства кроз медије, да поднесу потребан, попуњен образац, неопходну документацију и на такав начин утврде свој статус борца. Без претходног утврђивања статуса борца, он не може да оствари право на борачку легитимацију на све оне погодности које ће борачка легитимација да пружа, али и на Борачку споменицу са чијом поделом данас крећемо управо овде из јуначке Медвеђе“, истакао је Селаковић.

 

Министар Селаковић је рекао да се тренутно на евиденцији Министарства налази 38.484 лица регистрованих са статусом борца и указао да је до новембра прошле године, број регистрованих бораца износио 25.010.

 

„Нашом организованом кампањом, успели смо да мотивишемо људе, и очекујем да ћемо у периоду пред нама, моћи још више њих да мотивишемо, да утврде свој статус борца. Јер као што рекох, без утврђеног статуса, не може да се добије легитимација, без легитимације не може да се оствари било која од ових погодности, нити може да се добије Борачка споменица“, нагласио је министар.

 

Селаковић је истакао да су Борачке споменице у Медвеђи додељене  двема породицама палих бораца, осморици ратних војних инвалида и 72 бораца, који су на законом прописан начин утврдили статус борца.

 

Министар Селаковић одао је почаст и положио венац на Споменик српским јунацима из балканских ратова и Првог светског рата у Медвеђи.

Током боравка у Медвеђи, министар је отворио научни скуп „Југ Србије и српска државност“.