Aa

Aa

Минимална зарада од 1. јануара 2022. године биће 35.012 динара

Минимална зарада од 1. јануара 2022. године биће 35.012 динара

Минимална зарада од 1. јануара 2022. године биће 35.012 динара

Читај ми

Од 1. јануара 2022. године минимална зарада у Србији биће 35.012 динара, што је повећање од 9,4 одсто у односу на минималну зараду у 2021. години, саопштила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић након седнице Социјално-економског савета.

 

Седници Социјално-економског савета, на којој се разговарало о минималној цени рада, присуствовали су и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и министар финансија Синиша Мали.

 

Министарка Кисић Тепавчевић рекла је да je Социјално-економски савет претходних дана и недеља, када се расправљало о минималној цени рада, радио у пуном капацитету.

 

„Сви имамо исти циљ, а оно што је функција СЕС-а је да причамо о свим активностима које имају за циљ побољшање социјално-економског статуса свих грађана Србије“, рекла је Кисић Тепавчевић на конференцији за новинаре.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је подсетила да је један од циљева 2010. и 2011. године био да се достигне минимална цена рада по сату у вредности од 1 еура.

 

„То су биле тада одређене дискусије у односу на социјално-економске показатеље земље. Међутим, у условима када јачају економски индикатори, наравно и да захтеви треба да буду већи. Данас је та цена готово дупло већа. Да ли мислимо и да ли желимо да буде више и боље, апсолутно да. Да ли то можемо, исто тако да. Сви заједно треба да радимо више, јаче, боље, то је та узлазна путања којом идемо и тежимо том циљу и сигурно је да смо на правом путу“, казала је Кисић Тепавчевић.

 

На конференцији за новинаре говорили су и министар Синиша Мали, председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и председник УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић.