Aa

Aa

Минимална цена рада за 2023. годину 40.020 динара

Минимална цена рада за 2023. годину 40.020 динара

Минимална цена рада за 2023. годину 40.020 динара

Читај ми

Минимална цена рада од 1. јануара 2023. године износиће 40.020 динара, саопштено је након седнице Социјално – економског савета.

 

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је ово највеће процентуално повећање минималне цене рада икада, за чак 14,3 одсто и подсетио да је 2012. године она износила 15.700 динара.

 

Мали је нагласио да је дијалог чланова СЕС-а био конструктиван и да држава, при одређивању минималне цене рада, мора да има у виду макроекономску стабилност, висину зарада, као и одржање пуне запослености и раста БДП-а.

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић истакла је да овакви разговори, где учествују послодавци, синдикати и држава, никада нису једноставни, али да све три стране имају исти циљ – доношење најбољих решења за побољшање животног стандарда грађана Србије.

 

Министарска Кисић навела је да је од почетка године донет сет мера које су утицале на побољшање квалитета живота грађана Србије и да је минимална цена рада само једна од њих.

 

Проф. др Кисић је истакла да је у другом кварталу стопа незапослености рекордно ниска и износи 8,9 одсто.

„Одржавање финансијске стабилности и очување радних места су основни циљ којем ћемо наставити да тежимо“, поручила је Кисић.