Aa

Aa

Кретање регистроване запослености

Кретање регистроване запослености

Кретање регистроване запослености

Читај ми

„Према најновијим подацима у вези са кретањем запослености у Србији у мају 2020. године регистровано је 2 одсто више запослених лица него у истом периоду претходне године, док је у односу на април текуће године забележено  повећање од 1,1 одсто, што је јасан показатељ да се крећемо у добром правцу и да имамо добру основу да пребродимо кризу са којом се цели свет суочава услед епидемије корона вируса”, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

У мају 2020. године у Републици Србији регистровано је 2.203.247 запослених особа, што у односу на исти месец претходне године представља повећање за 43.918 лица. У односу на април 2020. године забележено је повећање броја запослених од 1,1% (23.563 лица).

 

„Ово су чињенице које говоре у прилог томе да се Србија налази на добром путу, упркос епидемији која нас је задесила, а како је рекао и наш председник Александар Вучић, мање ћемо осетити негативне последице од свих земаља у Европи. Имамо добре показатеље економске ситуације у земљи.  Наставићемо да се крећемо ка циљу који смо поставили себи, да просечна плата у Србији 2025. године буде 900 евра, а пензије 440 евра. Нова радна места и инвестиције се налазе на путу ка сигурном  успеху,“, поручио је Ђорђевић. 

 

Посматрано по секторима делатности, пораст запослености је у мају, према претходним подацима, највећи у трговини на велико и мало и поправци моторних возила, услугама смештаја и исхране, прерађивачкој индустрији и грађевинарству.

 

Током борбе против корона вируса здравствени и социјални радници били су највише ангажовани, где је у мају 2020. године у односу на исти период претходне године укупан број запослених већи за 1,2% (1.747 лица).

 

“Политика Александра Вучића, када је у питању довођење нових инвеститора, сигурно ће допринети томе да у будућности ови подаци буду још бољи”,  закључио је Ђорђевић