Aa

Aa

Крајишки Срби на манифестацији за очување традиције

Крајишки Срби на манифестацији за очување традиције

Читај ми

ЗЕМУН/БУСИЈЕ - У највећем избегличком земунском насељу Бусије, данас је на Светски дан избеглица, одржана манифестација Шести крајишки откос, чији је циљ очување крајишке традиције и културе.

У спортско-култруној манифестацији, коју је организовала Коалиција удружења избеглица учествовали су министри за рад и одбрану Александар Вулин и Братислав Гашић који су после обраћања окупљеним грађанима и сами учествовали у кошењу.

Министар за рад, запошљавање борачка и соацијална питања Вулин поручио је крајишким Србима да не забораве одакле су дошли и да буду такви какви јесу - храбри и поносни.

"Нико Србију не воли као ви, нисте дошли бежећи пред економским проблемима него пред огњем и злом, јер сте морали, и срећом сте дошли међу своје", рекао је Вулин и поручио да Србија без њих не би била оволико лепа и храбра, наводећи да су крајишки Срби храбри, честити, поштени и вредни људи.

Председник Коалације Миодраг Линта рекао је да је манифестација симбол Срба западно од Дрине и Дунава, наводећи да су протерани Срби дали значајан допринос развоју српског друштва у многим областима.

Наводећи да у Србији пола милиона избеглих, Линта је рекао да је више од 300.000 њих протерано из Хрватске, више од 200.000 из БиХ, као и 200.000 интерено расељених са КиМ.

Линта је честитао победу младе фудбалске репрезенатције на Светском првенству, наводећи да су међу спортистима и деца чији су родитељи протерани.


Изасланик председника владе Александра Вучића, министар одбране Гашић, пренео је окупљенима поздраве премијера и пожелео им да више никада српски народ не прође кроз голготу, кроз коју је прошао.

Он је пожелео да се врате на њихове ливаде, али и да буду сложни и да се окупе око владе Србије и помогну Вучићу у изградни уређене, срећне и модерне Србије у ЕУ.

Осврнувши се на победу младе фудбалске репрезентације, Гашић је пожелео да имамо више успеха и да будемо на "крову света".

Изасланик председника Србије Недељко Тењовић рекао је да нема важнијег задатка од очувања наше историје, традиције и обичаја.

"Хвала што сте чувари наше прошлости и што чувате од заборава наше српско биће", поручио је Теновић.

Миленко Ристић, изасланик председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, рекао је да је данашња манифестација значајна за неговање и очување традиције и обичаја и поручио да се крајишки Срби никада неће одрећи основних људских права, обичаја и традиције.

Наводећи да су крајишки Срби у Србију пренели пламен традиције, Ристић је рекао да манифестацијом у том избегличком насељу потврђују да неће заборавити ко су и одакле су и да ће неговати традицију.

Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић рекао је да је Земун примио највећи број избеглица из Српске Крајине када су нељуди протерали људе наводећи да је и сам један од њих.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да не воли овај дан, Светски дан избеглица, јер га подсећа на колоне и све што смо прошли, али да манифестација охрабрује да гледамо срећну будућност.

Пре отварања манифестације, служен је помен пострадалим Србима у Цркви Светог Ћирила и Методија, положен венац на споменик страдалим Србима и одата пошта минутом ћутања.