Aa

Aa

Корисници социјалне помоћи по детету добијају више од 4.000

Корисници социјалне помоћи по детету добијају више од 4.000

Читај ми

БЕОГРАД - Корисници социјалне помоћи за свако дете добијају више од 4.000 динара, што је износ који се добије сабирањем износа дечјег додатка и износа који произилази из тога да породица прима новчану социјалну помоћ, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Када сте у породици корисника новчане социјалне помоћи, по детету се добија 2.400 динара. Ту треба урачунати дечији додатак, који се исплаћује породици која узима новчану социјалну помоћ и који износи 2.646 динара. Саберите те две бројке, то је више од 4.000 динара", рекао је Вулин за Пинк.

Каже да један дневни лист покушава да покаже да је премијер Вучић погрешио када је рекао да се по детету добије око 4.000 динара.

"Нису урачунали дечји додатак. Егзактно сам вам показао да је премијер био у праву када је рекао да по детету добијате 4.000 динара. Да, када саберете дечји додатак и ваше право које произилази из тога да сте у породици која прима новчану социјалну помоћ то је више од 4.000. То је више него што је председник владе рекао", рекао је министар.

Премијер је, сматра Вулин, био врло јасан и рекао је колико се одваја за социјалу, а то је 143 милијарде динара, што је укупан буџет Министарства и то је, наглашава, процентуално више него у било којој другој земљи.

"Ми смо сиромашна земља, ми за наше појмове издвајамо велику количину новца. Они покушавају да покажу како је ту погрешио, зато што је то укупан буџет министарства, па су ту и плате социјалних радника, материјални трошкови. Тачно. Како ви мислите да спроводите социјалну политику без плата запослених у социјалној заштити?", запитао је министар.

Каже да, ако постоји више прималаца новчане социјалне помоћи, хоће ли бити потребан неко да ради са њима, да ли су потребне плате, те да не може да се води социјала ако се не дају и плате запосленима.

Објашњава да постоји социјална политика, а постоје и мере популационе политике, које помажу породицу и децу, а да је социјална политика на првом месту новчана социјална помоћ.

"Ту је посебна новчана помоћ, када негујете дете дуже од 15 година, које је тешко ометено у развоју, за то се даје посебна надокнада, имате надокнаду за туђу негу и помоћ, када нисте у стању да се бринете о себи на било који начин, па морате да упослите некога, имате као посебну меру смештај у наше институције, када вас пошаљемо у неки дом о трошку државу и постоји смештање у породични смештај - хранитељске породице", навео је Вулин.

Каже да су то мере социјалне политике, а поред тога, сада постоје посебне мере породичне и дечје заштите, у виду дечјег додатка, породиљске надокнаде и родитељског додатка.

"Тих осам права ми рачунамо у тај новац, председник владе је био савршено тачан, 120.000 људи у Србији прима новчану социјалну помоћ, они су носиоци права. Оно што је рекао, а што се изврће - по детету добијете 4.000 динара, а кажу да то није тачно. Када сте у породици корисника новчане социјалне помоћи, по детету се добија 2.400 динара", појаснио је Вулин.

Тој суми треба додати и дечији додатак, на који има право породица која узима новчану социјалну помоћ и то је онда још 2.646 динара. Када се саберу те две бројке, то је више од 4.000 динара.

"За кориснике новчане социјалне помоћи одваја се 7.840 динара, и они су носиоци права, а сваки пунолетни одрасли члан породице добија такође 3.945 динара, ето то је једино грешка, није 4.000 динара, него 3.945, извињавам се због тога", рекао је министар.

Али, како је поручио, то уопште није тема, или не би требало да буде, већ би сви требало да се бавимо тиме како да се поправи положај онима којима је тешко и који примају новчану социјалну помоћ и како да им се обезбеди да се радно активирају.