Aa

Aa

Континуирано поштовање права корисника услуга у систему социјалне заштите

Континуирано поштовање права корисника услуга у систему социјалне заштите

Континуирано поштовање права корисника услуга у систему социјалне заштите

Читај ми

Поштовање права корисника услуга у систему социјалне заштите одвија се и током пандемије Ковид 19 континуирано и без икаквих ограничења, рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији одржаној поводом 10. децембра - Међународног дана људских права. 

 

Конференцију „Утицај пандемије корона вируса на стање људских права у Републици Србији“ организовало је у Палати Србија Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да је Министарство током пандемије посебну пажњу посветило одрживости, функционалној прилагођености и спроводивости услуга социјалне заштите, пре свега у установама које збрињавају различите категорије најрањивијих корисника.

 

„Целокупан систем социјалне заштите ни једно право из те области није довео у питање“, нагласила је Кисић Тепавчевић. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да је нарочито је инсистирано на стриктном поштовању обавезних и препоручених мера и да се при том водило рачуна о свим људским правима корисника услуга, чак и у случајевима када је долазило до привремене ограничене редукције неких од права, а према одлукама надлежних органа, попут ограничавања права на посете и изласка и боравка у вандомској средини. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла и да право корисника  да учествују у одлукама по питању њихове заштите ни на који начин није било, нити је сада суспендовано. 

 

„Корисници су редовно и благовремено обавештавани о свим епидемиолошким мерама које су предузимане или ће бити предузете, као и о начинима на који ће се њихов свакодневни живот одвијати у установама, у условима и ограничењима која је наметнула епидемија“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Она је нагласила да је сваки корисник или његов законски заступник, у сваком тренутку могао да одлучује да ли ће прихватити услуге које садрже одређена ограничења, уз опцију да се и услуге домског смештаја могу прекинути у сваком тренутку на лични захтев, уколико је корисник или његов заступник тако одлучио.

 

Говорећи о правима из радног односа, министарка Кисић Тепавчевић је указала да је Министарство у циљу поштовања мера и препорука надлежних органа у сузбијању пандемије, као и заштите права запослених, предлагало одређене мере Влади Србије и обављало појачани инспекцијски надзор у области рада.

 

Модалитети рада од куће, рада на даљину, организација радног процеса која је омогућавала заштиту здравља запослених, као и обављање радних активности свих привредних субјеката, биле су базиране на поштовању свих међународних конвенција у вези са људским правима, истакла је Кисић Тепавчевић. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић указала је да је финансијски аспект остваривања свих права корисника за време трајања пандемије, као и данас, оствариван предвиђеном динамиком, без кашњења и икаквих умањења и ограничења.