Aa

Aa

Континуирана подршка установама социјалне заштите

Континуирана подршка установама социјалне заштите

Континуирана подршка установама социјалне заштите

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања чини посебне напоре да установама социјалне заштите за пружање домског смештаја одраслих и старијих обезбеди сва неопходна средства за спречавање ширења епидемије Ковид 19, а посебно на обезбеђењу неопходног броја антигенских тестова.  

 

Министарство је у сталној комуникацији са надлежнима у установама социјалне заштите и на дневном нивоу координира све активности у вези расподеле расположивих кадрова, набавке тестова, дезинфекционих средстава и заштитне опреме. 

 

У циљу спречавања ширења епидемије, Мнистарство је успоставило низ механизама контроле и подршке, од посредовања у набавци потребне личне заштитне опреме и дезифицијенаса, до обезбеђивања недељних потреба антигенским тестовима за установе за смештај корисника чији је оснивач Република Србија или Аутономна покрајина Војводина.

 

Превентивно тестирање антигенским тестовима омогућава брзу детекцију појаве вируса међу корисницима и запосленима, чак и када немају испољене симптоме инфекције, па самим тим и правовремену реакцију по питању предузимања мера и лечења оболелих, односно спречавања ширења епидемије.

 

У складу са тим, у појединим објектима установа су успостављене зоне према здрасвственом статусу корисника. 

 

Министарство је, као још један вид подршке и охрабрења корисницима, препоручило установама да што чешће омогућавају контакте корисника са њиховим породицама, путем телефона и видео позива.