Aa

Aa

Конкретни пројекти за запошљавање младих

Конкретни пројекти за запошљавање младих

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се покрећу конкретни пројекти како би се повећала запосленост младих, међу којима је плаћање стажирања, али и борба против сиве економије.

 

Вулин је рекао да је Министарство послало упутство локалним самоуправама, ЈП и ЈКП, министарствима и другим буџетским корисницима, да када склапају уговор са фирмама које нису буџетски корисници, провере да ли те компаније испуњавају обавезе према држави, односно да ли плаћају порез и пријављују раднике.
"Ако инспекција открије такво предузеће, које ради за буџетске кориснике или за локалну самоуправу, сматраћемо одговорним не само власника и директора тог предузећа, већ и орган који га је упослио, а није проверио да ли испуњава обавезе према држави. То је начин да пребацимо људе из сиве у белу зону", рекао је Вулин новинарима, одговарајући на питање о мерама за запошљавање младих.

Он је рекао да Град Београд и Министарство за рад, заједно са НЗС, раде на повећању запослености младих, а у ту сврху се покрећу конкретни пројекти као што је плаћање стажирања.

Вулин је рекао да су већ расписани конкурси да за један број младих - држава плаћа да стажирају како би прикупили искуство, неопходно за касније запослење.
"Постоји низ планова и активних мера запошљавања које већ спроводимо и Град Београд је ту од огормне помоћи", рекао је Вулин.

Градоначелник Београда Синиша Мали подсетио је да ће кинеска компанија "Меита Гроуп" изградити нову фабрику у Обреновцу, а да је предлог да у уговору који ће бити потписан у наредних неколико седмица, стоји обавеза послодавца да на
праксу прима ђаке из Техничке школе у Обреновцу.

Мали је објаснио да је идеја да ђаци свакодневно буду у фабрици и раде, а иако не могу бити плаћени за то, стећи ће неопходна искуства како би када заврше школовање могли одмах да нађу посао, у истој, или сличној фабрици.
"Покушавамо активније да приђемо проблему решавања запослености младих и да након завршетка школовања већ могу да раде, јер су стекли искуство", рекао је Мали и закључио да задатак надлежних да што више фабрика доведу у Београд и Србију.