Aa

Aa

Конференција ''Млади у Србији и напуштање заштите - инвестиција за будућност''

Конференција ''Млади у Србији и напуштање заштите - инвестиција за будућност''

Читај ми

БЕОГРАД - Систем социјалне заштите прошле године напустило је 1.272 младих без родитељског старања, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, наводећи да је држава наставила да им помаже да нађу смештај, али и посао, како би се што пре осамосталили и засновали своју породицу.

У систему социјалне заштите тренутно се налази 6.183 деце узраста до 18 година, њих 777 је у домовима, док су остали смештени у различитим облицима породичног смештаја, рекао је Вулин на конференција ''Млади у Србији и напуштање заштите - инвестиција за будућност''.

Он каже да је прошле године систем социјалне заштите напустило је 472 деце узраста до 18 година и више од 800 деце узраста од 18 до 26 година.

"Сва ова деца остављена без заштите државе, без породица не би могла сама да се снађу, да наставе стабилан, сигуран живот на који навикли кроз систем социјане заштите", нагласио је Вулин.

Како би се тим младима помогло, Национална служба за запошљавање и Министарство за рад по први пут су препознали децу без родитејског старања узраста до 30 година као посебну категорију, те послодавци добијају посебне субвенције при њиховом запошљавању.

Министарство је, како каже, са хуманитарном организацијом "Буди свој" почело да ради базу података са децом из система социјалне заштите.

"Ту базу података стављамо на располагање послодавцима да запосле децу из нашег система и да помогну још једном", рекао је Вулин.

Он је додао да живот према овој деци није био добар, није био фер и да се друштво мора побринути да се неправда исправи.

"Ми морамо да се побринемо да њихов таленат, вредноћа буду награђени и да помогнемо још један корак да би и они једног дана засновали своју лпородицу, да би били успешни чланови друштва као што су вољени чланови друштва", закључио је Вулин.