Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Време женског предузетништва тек долази

Кисић Тепавчевић: Време женског предузетништва тек долази

Кисић Тепавчевић: Време женског предузетништва тек долази

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас, на конференцији „Женско предузетништво“ у Новом Саду, да време женског предузетништва тек долази и да је то прилика да жене покажу колико знају и могу. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да су и даље присутни неповољни индикатори када је у питању положај жена на тржишту рада и да жене, када је у питању трећи квартал 2021. године, у укупној структури незапослених учествују са 56,1 одсто. Због тога су, како је додала, жене у Стратегији запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године препознате као рањива група, којој је потребно усмерити више пажње и више мера активне политике запошљавања.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да је током 2020. године у мере активне политике запошљавања било укључено више од 65.000 лица са евиденције незапослених, од којих је жена било више од пола – око 54 одсто. Током 2020. године у обуку за развој предузетништва, што је једна од мера активне политике запошљавања, било је укључено 12.500 незапослених лица, од којих су половина биле жене, док је субвенција за запошљавање одобрена за укупно 3.600 лица, од којих је жена било нешто више од 49 одсто. 


„Када је у питању подршка остваривању квалитетних пословних идеја и покретању сопственог посла, посебно охрабрује податак да је од почетка године до данас субвенција за самозапошљавање додељена за 3.038 лица, од којих је 59 одсто жена, што је значајно веће учешће у односу на 2020. годину“, указала је Кисић Тепавчевић.