Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Србија се показала као одговорна и хумана земља у мигрантским кризама

Кисић Тепавчевић: Србија се показала као одговорна и хумана земља у мигрантским кризама

Кисић Тепавчевић: Србија се показала као одговорна и хумана земља у мигрантским кризама

Читај ми

Поводом Међународног дана миграната, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић обишла је радове на проширењу капацитета радне јединице Центра за смештај малолетних страних лица без пратње родитеља/старатеља и том приликом истакла да се Република Србија у различитим мигранстким кризама показала као изузетно одговорна и хумана земља. 

 

„Министарство је дало огроман допринос у овим активностима и оно што је основна карактеристика јесте одговоран и хуман поступак према свима који се нађу на територији Републике Србије“, рекла је Кисић Тепавчевић, обилазећи објекат у Водоводској улици.

 

Кисић Тепавчевић је навела да је више од 20 установа социјалне заштите учествовало у активностима које су биле усмерене на мигрантску популацију, а да највећи допринос дају центри за социјални рад. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да је у току ове године било нешто више од 7.000 таквих активности, које су се односиле на пружање здравствене заштите и психолошке помоћи, као и свих других видова заштите, и да су оне биле посебно усмерене на најрањивије групе, на децу без родитељске и старатељске пратње, на особе са инвалидитетом, на жртве насиља.

 

Кисић Тепавчевић је истакла и да је успешном одговору Србије на изазове у управљању миграцијама допринело партнерство са Европском унијом, као и сарадња са Међународном организацијом за миграције (ИОМ). 

 

Објекат у Водоводској обишле су и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар и шефица Канцеларије Међународне организације за миграције у Србији (ИОМ) Лидија Марковић.

 

Норчић Штамцар је истакла да је ЕУ увек подржавала и да ће подржавати најрањивије групе миграната, особе са инвалидитетом, жртве насиља, жртве трговине људима, а да је та помоћ још важнија у време пандемије Ковид 19.

 

Она је додала да је ЕУ за помоћ Србији у управљању миграцијама од 2015. године издвојила 130 милиона евра.