Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Спремно дочекујемо све изазове у 2021. години

Кисић Тепавчевић: Спремно дочекујемо све изазове у 2021. години

Кисић Тепавчевић: Спремно дочекујемо све изазове у 2021. години

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да се Влада Републике Србије успешно суочила са економским аспектима кризе коју је покренула епидемија Ковид 19 и да је задатак свих у држави да се таква политика настави и у следећој години.

 

„Спремни смо за све изазове. Ја лично уз оптимизам дочекујем 2021. годину, у којој ће Србија бити земља без баријера и где ћемо следећи овакав скуп дочекати без маски“, рекла је Кисић Тепавчевић на конференцији „Свет у 2021“, коју је организовала „Color Media Communications“.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је додала да нико на почетку ове године није могао да предвиди какав ће бити свет на њеном крају и да је сада време за активне мере у борби против Ковид 19, како бисмо живели и радили уз присуство вируса, а да истовремено предузимамо све што можемо на спречавању његовог ширења. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је указала да је суштина да се рад организује најоптималније могуће, будући да се сада готово целокупан радни процес одвија на даљину и од куће. 

 

Кисић Тепавчевић је додала да су послодавци дужни да обезбеде здраво радно оркужење и да зато Управа за безбедност и здравље на раду припрема Водич за безбедан рад од куће 

 

Када је у питању рад од куће, како је додала, конкретни предлози Министарства су да се запосленима достављају решења, поред законом прописаног начина, и у електронској форми, као и да послодавци са запосленима закључе анексе уговора о раду којима ће се предвидети могућност рада од куће за део радног времена. 

 

Активности Министарства биће усмерене и на успоравање одласка радно способног становништва у иностранство, привлачење странаца различитих образовних профила, запошљавање младих, жена, повећање ефикасности у остваривању права корисника социјалне заштите, истакла је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да су међу мерама Министарства и програм „Моја прва плата“, пројекат за унапређење положаја особа са инвалидитетом „Србија без баријера“, инклузија осетљивих група, унапређење ефикасности управљања мигрантском кризом, као и наставак бриге о најосетљивијим групама у Србији.

 

На панелу посвећеном последицама кризе на рањиве групе у друштву учествовале су државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.