Aa

Aa

Кисић Тепавчевић посетила Завод за смештај одраслих лица „Мале Пчелице“ Крагујевац

Кисић Тепавчевић посетила Завод за смештај одраслих лица „Мале Пчелице“ Крагујевац

Кисић Тепавчевић посетила Завод за смештај одраслих лица „Мале Пчелице“ Крагујевац

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић обишла је Завод за смештај одраслих лица „Мале Пчелице“ Крагујевац, где је разговарала са корисницима о условима живота и њиховим потребама, а са запосленима о даљим корацима за унапређење рада.  

 

Приликом посете министaрка Кисић Тепавчевић је обишла све објекте у којима је смештено 840 одраслих лица, објекте намењене за здравствену заштиту, социјални рад и окупационе активности у оквиру рехабилитационих процеса, као и економију Завода и пластенике са поврћем. 

 

Министарка је констатовала да су запослени посвећени деинституционализацији, да је из „куће на пола пута“ у којој се припремају корисници за повратак у отворену средину изашао један број корисника и да се  кроз окупационе активности на павиљонима и радионицама, кроз секције, у које се укључују по сопственом избору и склоностима, интензивно ради на развоју знања, вештина и навика корисника до нивоа потребног за укључивање у ванзаводску средину. У оквиру Завода свим корисницима и запосленима доступна је библиотека са завидним бројем књига и бесплатан интернет. 

 

Такође је констатовано да је услуга здравствене неге и заштите на високом нивоу и да обухвата редовне прегледе, збрињавање акутних болести, контролу узимања лекова, превенцију заразних болести кроз редовну вакцинацију. Истакнуто је и да је 90 одсто корисника вакцинисано против Ковид – 19.

 

Оцењено је да је у наредном периоду потребно кадровско јачање и унапређење смештајних услова. Министарство даје пуну подршку пројекту за побољшање здравствене заштите у Установи и изградњу простора за групну психотерапију и стручно усавршавање запослених, за гасификацију и уградњу соларних панела.

 

На крају посете, руководство, запослени, као и корисници, захвалили су министарки на посети и позвали је да им се придружи на предстојећем излету у манастир Тумане.