Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Наставићемо да улажемо у младе

Кисић Тепавчевић: Наставићемо да улажемо у младе

Кисић Тепавчевић: Наставићемо да улажемо у младе

Читај ми

„Млади су наша будућност, покретачка снага наше земље и улагање у њих је најбоља инвестиција за једну државу“, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији поводом евалуације првог циклуса пројекта Моја прва плата.

 

Министарка је истакла да је управо због тога, Влада Србије посебне активности усмерила ка овој популацији и на предлог Министарства, а кроз сарадњу са Националном службом за запошљавање, Министарством финансија, Канцеларијом за ИТ и електронску управу и Привредном комором Србије, у августу 2020. године усвојила Уредбу о Програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“.  

 

Према речима министарке Кисић Тепавчевић овај Програм је имао велики одјек и успех како од стране младих људи, који су на тај начин стекли своје прво радно искуство и своју прву плату, тако и од представника привреде. Како је навела, овим програмом у току 2020. године обухваћено је 8.224 лица, од којих су нешто мање од 5000 припаднице женског пола.

 

„Резултати истраживања показују да се 90 одсто анкетираних младих, који су учествовали у Програму, изјаснило да би програм „Моја прва плата“ препоручило својим пријатељима, док је 80 одсто њих заинтересовано да у будућности буде запослено код истог послодавца“, навела је министарка.

 

Како је проф. др Кисић Тепавчевић истакла, то су показатељи да је овај програм имао сврху и да треба да се настави. 

 

Министарка је истакла да се у складу са политиком Владе Србије и даље наставља са мерама и активностима које имају за циљ подстицање запошљавања младих, стварање доброг привредног амбијента који ће им омогућити да у потпуности испоље своје капацитете, остваре своје амбиције и жеље и тако допринесу просперитету и напретку Србије.

 

Кисић Тепавчевић је подсетила и да су млади, новим стратешким оквиром политике запошљавања - Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године такође издвојени као приоритетна група. 

 

„Једна од мера активности у оквиру активне политике запошљавања јесте обезбеђивање једног доброг привредног амбијента који ће омогућити младима да се максимално испуне и остваре добар квалитет живота у Србији“.

 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж захвалио је Влади Србије на подршци у реализацији овог програма, чији је основни циљ да се младим људима, који немају радно искуство пружи шанса. 

Чадеж је истакао да је 10.000 компанија преко овог програма расписало позив за младе људе, који су показали да, иако немају искуства, заиста могу брзо да науче посао и да се на тај начин запосле.