Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Геронтолошки центри прва брана у одбрани читавог здравственог система

Кисић Тепавчевић: Геронтолошки центри прва брана у одбрани читавог здравственог система

Кисић Тепавчевић: Геронтолошки центри прва брана у одбрани читавог здравственог система

Читај ми

“У условима епидемије Ковид 19 геронтолошки центри су прва брана за одбрану читавог здравственог система“, истакла је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем обишла Геронтолошки центар „Нови Сад“.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да су напори свих државних органа и институција усмерени на борбу против ширења Корона вируса, а да су геронтолошки центри од посебног значаја у том ланцу, јер у њима бораве суграђани који су највише подложни компликацијама проузрокованим овим вирусом.

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је напоменула да је због тога од нарочитог значаја подршка запосленима у тим центрима и свима онима који брину о најстаријим грађанима, јер је њихов рад у условима пандемије тежак и мукотрпан.

 

„Србија се након осам месеци успешно бори са епидемијом Ковид 19 и за то треба да се захвалимо здравственим радницима и свима који раде у геронтолошким центрима“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Она је нагласила да је награда коју је Геронтолошки центар „Нови Сад“ добио од стране председника Републике Србије Александра Вучића – сребрна медаља која је додељена том центру и златне медаље којима су награђене др Биљана Глишић Угрица и неговатељица Наташа Јанковић из тог центра, подстицај за све да истрају у овој борби. 

 

Говорећи о актуелној епидемиолошкој ситуацији у установама социјалне заштите, Кисић Тепавчевић је рекла да је у 62 установе регистровано присуство Ковид 19, да се у већини случајева ради о спорадичном обољевању, које је на време било препознато, што је и  допринело да се спречи ширење инфекције.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да је Министарство у току 2020. године Геронтолошком центру у Новом Саду расподелило око 80 милиона динара и да је тим средствима финансирана адаптација установа, набавка медицинске опреме, као и намештаја.

 

Такође, министарка Кисић Тепавчевић је истакла да ће Министарство наставити да подржава рад установа социјалне заштите, у циљу унапређења квалитета услуга за кориснике и рада запослених.

 

Градоначелник Вучевић се захвалио министарки Кисић Тепавчевић на подршци Геронтолошком центру у Новом Саду и додао да је Град у последње четири године у ту установу уложио преко 90 милиона динара. 

 

Он је рекао да ће Град и у наредној години издвојити значајна средства за рад те установе, којој је честитао на пожртвованости и раду у бризи за најстарије грађане.