Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Борба против фашизма и антисемитизма не сме бити пука синтагма

Кисић Тепавчевић: Борба против фашизма и антисемитизма не сме бити пука синтагма

Кисић Тепавчевић: Борба против фашизма и антисемитизма не сме бити пука синтагма

Читај ми

„Борба против фашизма и антисемитизма не сме бити тек пука синтагма, већ дужност и обавеза, како се ништа слично више никада не би поновило“, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма положила венац на споменик „Менора у пламену“ на Дунавском кеју.

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да се 9. новембра 1938. године догодило незапамћено насиље на немачким улицама и трговима, које је означило почетак правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја, а који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

 

Тај нечувени злочин над Јеврејима, како је истакла Кисић Тепавчевић, захтева од свих нас да останемо посвећени сећању и одавању почасти жртвама. 

 

„Памтећи системско искорењивање јеврејског народа, којем је претходио најтежи облик дискриминације, обавезујемо све нас, као и будуће генерације, да заједно радимо на утемељењу друштва у којем разлике неће бити мета на челу, ни препрека, већ оно што нас зближава“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Србија је искрено опредељена да борба против фашизма, расизма, антисемитизма и ксенофобије буде стална и одлучна, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Она је додала да су основне вредности које гаји Србија данас, као и у Другом светском рату, слобода и правда, као једини одрживи темељи истинског патриотизма. 

 

„Србија је, борећи се за мир, једнакост и равноправност у Другом светском рату, показала да је борба против зла у корену њеног бића. Наша земља је у том периоду имала један од најјачих антифашистичких покрета на свету. Наши преци су нам оставили часно име, као и сећање на борбу чији је смисао уграђен у темеље савремене Европе“, истакла је Кисић Тепавчевић.

 

Она је додала да ће се Србија на европском путу снажно, достојанствено и храбро залагати за мир и дијалог међу народима и бити у првим редовима борбе против свих облика екстремизма. 

 

Кисић Тепавчевић је навела и да Србија институционално учествује и подржава активности којима се чува сећање на жртве Холокауста и геноцида, кроз образовни програм, као и кроз процес враћања имовине жртвама Холокауста.