Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ допутовао у Врање

Karavan „Digitalna ekspedicija“ doputovao u Vranje

Караван „Дигитална експедиција“ допутовао у Врање

Читај ми

Караван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, данас је посетио своју тринаесту станицу – Врање, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовао Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања који је том приликом изјавио: „Врање је 13. град који је посетио овај караван и драго ми је што ће и моји суграђани имати прилику да се ближе упознају са свим предностима које са собом носи дигитални свет. Један од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања јесу наши најстарији грађани, њихов квалитет живота и бољи стандард, а дигитална писменост је важан сегмент тог процеса. Водећи се тиме, Министарство је подржало иницијативу Кабинета председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић о покретању каравана „Дигитална писменост“. Циљ кампање је упознавање грађана са кључним дигиталним вештинама, као и смањење генерацијског јаза у контексту дигиталне писмености, која је постала још значајнија током пандемије Ковид 19 и драго ми је што су у сваком граду наши најстарији грађани били бројни и долазили са најразличитијим питањима“.

 

Канцеларија за информационе технологије и еУправу, као један од партнера каравана „Дигитална експедиција“ улаже у развијање инфраструктуре са циљем да се постигне континуирано пружање електронских услуга грађанима. У прилог томе говоре и подаци да је само ове године, преко портала еУправа, поднето преко 76.000 пријава за упис деце у вртић, издато преко милион регистрационих налепница за регистрацију возила, размењено преко 42.000.000 докумената по службеној дужности за које грађани нису морали да носе папире.

 

еГрађанину је на порталу еУправа на располагању преко 50 електонских услуга док је тај број за привреду преко 100 услуга као што су: могућност електронског плаћања републичких такси, преузимања докумената у електронском облику путем еСандучета и многе друге. Такође, са једним корисничким налогом, еГрађанин може да приступи порталу локалне пореске администрације, порталу еЗдравље, есДневник и програму Моја прва плата.

 

На Каравану присуствовао је и др Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врање: “Захваљујући дигиталним технологијама ђаци и студенти имали су континуитет у настави током пандемије коронавируса. Многе радне организације и фирме наставиле су пословање и рад управо захваљујући дигиталној комуникацији и коришћењу интернета. Трговина, промет услуга и роба се, такође, одвијају захваљујући дигиталним технологијама и да би све што радимо на тај начин било апсолутно безбедно потребно је и да будемо дигитално писмени - зато је значај овог каравана вишеструк“.

 

Присуствујући каравану у Врању, Данијела Стефановић (50 година) на питање да ли је еГрађанка и да ли користи услуге еУправе, одговорила је да не користи, али да њена ћерка има налог преко еУправе и да је на тај начин делимично упућена у услуге које може да оствари овим путем. Како је изјавила, до сада није електронски заказивала термине како би обновила неки лични документ, не користи услуге електронског банкарства, радије одлази лично у пошту или банку. Активна је на једној друштвеној мрежи и сматра је да лични подаци нису сасвим и адекватно заштићени. Мишљења је да грађани треба више да знају о дигиталним вештинама, електронској трговини и како да се заштите у виртуелном простору.

 

Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у партнерству са програмом „Нова писменост” - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој USAID и Propulsion.

 

Током наредних месец дана караван ће посетити још три града Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како да у електронској комуникацији са државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.