Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ допутовао у Ниш

Караван „Дигитална експедиција“ допутовао у Ниш

Караван „Дигитална експедиција“ допутовао у Ниш

Читај ми

Караван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије Ане Брнабић, посетио је данас своју 12 станицу – Ниш, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовао Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је том приликом изјавио: „Век у коме живимо је век информација, а убрзан развој технологије довео је до тога да су информационе технологије незаобилазне у животу сваког грађанина. Генерације се различито односе према дигиталној писмености и коришћењу могућности које ова средства пружају, па самим тим и различите проблеме у њиховом прихватању и коришћењу. Држава Србија чини огромне кораке да обезбеди услове за примену дигиталних платформи са идејом да олакша и побољша живот сваком грађанину, да скрати процесе и да обезбеди значајне уштеде и времена и финансијских средстава. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања снажно подржава напоре Кабинета председнице Владе Републике Србије и чини све како би ова иницијатива заживела у што већем броју места широм Србије“.

 

Министарство трговине, туризма и телекомуникација као један од партнера каравана „Дигитална експедиција“, кроз едукативне активности Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, ради на јачању дигиталне писмености деце и одраслих, што је услов за дигиталну безбедност али и за просперитет савременог друштва. Процес дигитализације Србије, на свим нивоима, показао је свој велики значај и потребу. У оквиру каравана, едукатори Центра у разговору са децом, родитељима и наставницима имају задатак да осветле дигиталне технологије као саставни део живота које пружају могућност за напредовање, образовање, бржу комуникацију, истраживање, забаву, али и да упозоре да они са собом носе и многе ризике и злоупотребе па је и дигитална писменост неопходна вештина за „преживљавање“ у 21.веку.

 

Још једна значајна активност Министарства трговине, туризма и телекомуникација у оквиру каравана „Дигитална експедиција“ је подизање свести грађана и едукација о безбедној трговини преко интернета. Овај вид трговине убрзано се развија и све чешће замењује традиционалну куповину, а током периода пандемије повећао се за 300%. Да би грађани безбедно уживали у куповини преко интернета, имали одговарајућа права и заштиту, морају се држати правила легалне куповине, на које им током каравана указују експерти поменутог министарства.

 

На 12. станици Каравана присуствовао је и Дарко Соковић, директор програма Нова писменост: “Комплексно дигитално и медијско окружење од свакога је направило својеврсни медиј. Медији су медији, наравно, али је и сваки запослени у државној управи медиј, сваки бизнис, сваки родитељ, наставник, сваки инфлуенсер, сваки потрошач, и свакако – свако од нас појединачно. Ми сви пресудно утичемо на то како се информациони и дигитални простор обликује. Различите ‘нове писмености’ пресудне су за сналажење у данашњем свету, а овај караван помаже свим грађанима да се у тим темама компетентно снађу“.

 

Догађају је присуствовала и Душица Давидовић, заменица градоначелнице Ниша која је изјавила да овакви пројекти имају велики значај с обзиром да је њихов циљ да грађани и грађанке науче како се долази до одређене информације и како да у електронској комуникацији са државном управом и локалном самоуправом остваре неко своје право или испуне обавезу. „Нишлије и Нишлијке ће захваљујући каравану "Дигитална експедиција"  имати прилику да отворе своје налоге, да постану "е-грађани". Искрено се надам да ће проценат грађана, који користе електронску комуникацију са органима државе и локалних самоуправа, у наредном период бити већи“, истакла Давидовић.

 

Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион.

 

Током наредних месец дана караван ће посетити још 4 града Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији са државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.