Aa

Aa

„Јачање капацитета система социјалне заштите у одговору на мешовите миграције“

„Јачање капацитета система социјалне заштите у одговору на мешовите миграције“

„Јачање капацитета система социјалне заштите у одговору на мешовите миграције“

Читај ми

В.д. помоћника министра у Сектору за међународну сарадњу Татјана Миленковић Кајкут отворила је обуку под називом „Јачање капацитета система социјалне заштите у одговору на мешовите миграције“, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  и Међународне организације за миграције – ИОМ.  Активност је организована у оквиру текућег пројекта "Јачање капацитета и партнерства за управљање миграцијама у Србији" који се спроводи уз финансијску подршку Владе Швајцарске и намењена је теренском и стручном особљу које је ангажовано у напосредном раду са мигрантском популацијом, посебно на збрињавању малолетних миграната без пратње, избеглица тражиоца азила. Стручну подршку у спровођењу обуке пружила је организација ИДЕАС, која је вишегодишњи партнер УНХЦР.

 

Разговарано је о тренутном одговору и улози система социјалне заштите на мешовите миграције, сагледан је правни оквир, али и шири контекст заштите права избеглица, тражиоца азила и миграната, са заједничким циљем да се унапреде компетенције радника ангажованих у непосредном раду са мигрантском популацијом. 

 

У свом обраћању в.д. помоћникa министра Татјана Миленковић Кајкут је истакла значај рада који свакодневно обављају пројектно ангажовани радници, стручни радници центара за социјални рад  и радници  завода за смештај у Београду и Нишу.  

 

Она истакла значај сарадње са ИОМ-ом и захвалила  Влади Швајцарске Конфедерације на издвојеним пројектним средствима као и УНХЦР-у, који је у значајној мери помогао рад Министарства у управљању мешовитим миграцијама.