Aa

Aa

Интеграција Рома није само ромско питање, већ и питање за српско друштво

Интеграција Рома није само ромско питање, већ и питање за српско друштво

Читај ми

СУБОТИЦА - Питање интеграције Рома у српско друштво није ромско питање, већ питање за српско друштво, а Влада Србије том питању посвећује највећи могући значај, изјавио је данас државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.


Он је на представљању активности на изради Стратегије за инклузију Рома од 2015. до 2020. године у Суботици оценио да је тај град одличан пример "како се одмакло корак даље од већине општина".

"Све што је у нашој моћи ћемо и даље употребљавати, јер мислимо да инклузија било кога ко није укључен у друштво јесте првенствени задатак свих нас из државне управе", рекао је Иванишевић.

Он је нагласио да се на челу радне групе која ради на том документу налази председник Ромског националног савета, јер "Роми најбоље знају шта је најбоље за Роме".

Шеф експертске радне групе за израду стратегија за унапређење положаја Рома Горан Башић навео је да ова група има пред собом прилично сложен задатак да у кратком периоду припреми одржив документ, примењив у локалним заједницама.

"Разговарамо са локалним самоуправама које су имале успеха у примени претходне стратегије. Суботица је једна међу ретким локалним самоуправама које су имале мерљивих резултата, да је дошло до извесних побољшања положаја Рома у протеклих пет година", рекао је Башић.

Он је најавио да ће након тог, консултативног састанка, следеће недеље радни тим имати састанак у Суботици на којем ће, како је рекао, покушати да дође до прве верзије Нацрта стратегије која ће бити предмет расправе.

"Савет владе за интеграцију Рома имао је мудру одлуку када је препустио писање ове стратегије стручњацима и цивилном друштву. То је једна од ретких стратегија која се пише на стручан начин", додао је он, уз очекивање да ће документ бити завршен у септембру.

Члан Градског већа Суботице задужен за социјалну заштиту Милимир Вујадиновић представио је искуства Суботице по питању инклузије ромске популације, оценивши их као драгоцене, односно као пример за остале делове државе.

Он је навео да је локална самоуправа прошле године именовала координатора за Ромска питања, да је у припреми ребаланс којим ће се обезбедити средства за његово функционисање, односно учешће на конкурсима за побољшање положаја Рома.

"Ми ћемо наставити да следимо стратегију Владе Србије и све оно што Министарство и Влада Србије раде на овом путу", рекао је Вујадиновић.