Aa

Aa

ИНФОРМАЦИЈА на дан 13.4.2020. Установе социјалне заштите за смештај корисника и организације социјалне заштите за смештај корисника

Установе социјалне заштите за смештај корисника и организације социјалне заштите за смештај корисника

ИНФОРМАЦИЈА на дан 13.4.2020. Установе социјалне заштите за смештај корисника и организације социјалне заштите за смештај корисника

Читај ми

Укупан број Установа социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина износи 74, са капацитетом од 14.512 корисника. Од тога је: 57 Установа за одрасле и старије  (9 Домских одељења при Центрима за социјални рад, 23 Геронтолошких центара, 8 Домова за смештај одраслих и старих, 3 Установе за смештај особа са инвалидитетом и 14 Установа за смештај особа са менталним и интелектуалним тешкоћама) и 17 Домова за децу и младе (10 Домова за децу и младе без родитељског старања, 3 Завода за васпитање деце и омладине и 4 Установе за децу и младе са сметњама у развоју). 

 

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Републике Србије износи 229, са капацитетом од 8.617 корисника.

 

Закључно са даном 13.04.2020. године, пријављено је да је у установама социјалне заштите и Домовима за смештај одраслих и старих потврђено присуство вируса COVID -19 у:

     

-       Дому за смештај одраслих и старих ''Стара пруга'' на Умци;

-       Дому за смештај одраслих и старих ''Доживети стоту'' у Београду, Земун;

-       Геронтолошком центру у Нишу;

-       Дому за смештај одраслих и старих ''Нана'' у Београду;

-       Дому за смештај лица ометених у развоју Блаце-Трбуње;

-       Дому за смештај одраслих лица Кулина;

-       Дому за смештај старих лица у Смедереву;

-       Дому за смештај одраслих и старих ''Ескулап центар'' у Нишу;

-       Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду;

-       Дому за смештај одраслих и старих ''Сунчев брег'' у Београду;

-       Градском центру за социјални рад у Београду, Одељењу Нови Београд;

-       Геронтолошком центру Београд – Услуга Помоћ у кући.

 

Закључно са даном 13.04.2020. године, у наведеним установама социјалне заштите и Домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство вируса COVID – 19 код 173 корисника и код 29 запослених.

 

Изолација у оквиру Установа социјалне заштите и Домова за смештај одраслих и старих успостављена је у Дому ''Сунчев брег'' у Раковици и Дому у Смедереву, и успоставља се у Дому ''Нана'' у Београду и Дому у Блацу-Трбуњe.

 

Потврђено је да је у Дому за смештај старих лица у Смедереву тестирано 38 запослених и 41 корисник. Код 4 корисника је отклоњена сумња на присуство вируса COVID – 19 и они су из болнице враћени у Дом, у простор изолован од других корисника, док је 15 корисника хоспитализовано.

 

У изолацији се налази 328 корисника (због присуства симптома инфекције, доласка са болничког лечења, контакта са особама који имају симптоме инфекције, а за 189 корисника се очекују резултати теста на присуство вируса COVID 19). 

 

У изолацији се налази и 140 запослених (због путовања у иностранство, контакта са особама код којих је потврђено присуство вируса, контакта са особама које су дошле из иностранства, док 81 запослени очекује резултате теста на присуство вируса COVID 19). 

 

Пријављено је и да се 4 хранитељске породице и 2 хранитеља налазе у кућној изолацији.