Aa

Aa

Хранитељство у Србији на највишем нивоу

Хранитељство у Србији на највишем нивоу

Читај ми

МИЛОШЕВАЦ - Србија је једна од најуспешнијих земаља када је хранитељство у питању, и код нас у 5.117 хранитељских породица живи 7.670 корисника, од којих су 5.370 деца, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Хранитељство је институција коју је Србија подигла на највиши могући ниво", рекао је Вулин у Милошевцу код Велике Плане, где је присуствовао обележавању 85. годишњице Центра за породични смештај и усвојење.

Како је истакао, држава је обезбедила све што је потребно да се хранитељство развија и напредује. али она не може да замени људску топлину, не може да створи људе који тако искрено воле сву децу и оне којима је помоћ потребна.

"Пуних 85 година непрекинутог хранитељства у селу као што је Милошевац говори не о томе да су то помогне неке институције или држава, већ о људима који овде живе већ 85 година и тако упорно негују традицију хранитељства", рекао је министар.

Живот, како је рекао, према тој деци није био поштен, и зато ми морамо да будемо поштени према њима.

"Живот им је ускратио оно прво, најдраже, најлепше - родитељску љубав, зато ми морамо да им покажемо родитељску љубав, да им покажемо да их Србија искрено воли. Ово су наша деца, деца свакога од нас", рекао је Вулин.

Он је у Центру у Милошевцу присуствао и пројекцији филма који говори о хранитељству, а који су реализовала деца из хранитељских породица, у оквиру радионице "Наше место под сунцем".

"Живот није био праведан према њима, без њихове кривице. Зато ми морамо да будемо правдедни, да им покажемо да нису сами, да им помогнемо да пронађу срећу и њихово место под сунцем", поручио је министар.

Центар за породични смештај и усвојење "Милошевац" основан је, као прва дечја колонија, 1931. године, ради обезбеђивања организоване социјално-здравсвене заштите деци без родитељског старања.

Тренутно је 189 деце у 125 хранитељских породица, у Милошевцу и још два села поред Велике Плане, а за претходних 85 година тог Центра више од 5.000 малишана пронашло је заштиту и топлину породице.