Aa

Aa

Грађани Србије неће сносити терет мигрантске кризе

Грађани Србије неће сносити терет мигрантске кризе

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је добила гаранције да ће се помоћ у борби са последицама мигрантске кризе наставити, да ће бити увећана, као и да међународна заједница високо цени и наш начин решавања проблема мигрантске кризе и да је спремна да помогне, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је, након Трећег координационог састанка на тему миграција са представницима међународне заједнице и хуманитарних организација истакао да, у сваком случају, буџет Србије није рађен за мигрантску кризу и да грађани Србије неће у финансијском смислу сносити терете мигрантске кризе.

Министар је поновио да Србија неће остати сама и да не може да буде паркинг за мигранте, те да је наша земља, заједно са партнерима, тражила и друга решења, како да дође до постепеног враћања тих људи у земље одакле су дошли, а посебно оних који се сматрају мигрантима и који не би ни по нашим законима могли да добију азил.

"Свим нашим партнерима јасно је представљена ситуација у којој се налазимо, наш политички став да неће бити повећања броја миграната, односно, капацитета за мигранте, али да ћемо, наравно, заједно са свима њима радити на побољшању квалитета боравка људи док су на територији наше земље", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

Вулин каже и да је на састанку заједно констатовано да мигранти дуже бораве у Србији и да је затражена помоћ- у храни, води, огреву, платама запослених и свему ономе што је и до сада било потребно.

"Добили смо гаранције да ће се помоћ наставити, да ће бити увећана и да међународна заједница високо цени и наш начин решавања проблема мигрантске кризе, али и да је спремна да помогне у његовом решавању", истакао је Вулин.

Министар је додао да су у питању значајна средства, али да не може сада да изађе са сумом, јер то су, како је објаснио - средства, "што невладиног сектора, што међународних организација, а посебно билатерална средстава која нам дају одређене државе".

"У сваком случају, ми се надамо да ћемо врло брзо и Мадад фонд добити овде и неке друге фондове, у сваком случају, буџет Србије није рађен за мигрантску кризу и грађани Србије неће у финансијском смислу сносити терет мигрантске кризе", закључио је министар.