Aa

Aa

Филијале ПИО и РФЗО имаће прилазне рампе за инвалиде

Филијале ПИО и РФЗО имаће прилазне рампе за инвалиде

Читај ми

"Чекали смо 15 година да нам се неко из ресорног министарства придружи, да нам да подршку и да види значај овог скупа. Дугујемо велику захвалност министру што је данас са нама овде", рекао је Благојевић.

 

ПАРАЋИН - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће до краја године свака филијала ПИО фонда и Републичког фонда за здравствено осигурање бити опремљена рампама и тиме приступачна особама са инвалидитетом.

"Рампа ће бити постављена у сваку нашу филијалу до краја године јер није у реду да особе са инвалидитетом у обављању својих животних потреба да немају приступ фондовима и другим службама", рекао је Вулин који је у близини села Извор у општини Параћин присуствовао 15. спортско-хуманитарној манифестацији "Дан хуманизма".

Наглашавајући да је његово министарство ове године донело неколико важних закона који третирају живот ОСИ, министар је рекао да се на томе неће стати и навео да ће до краја године бити донет најважнији систмски закон за особе са инвалидитетом.

"То је закон о удружењима ОСИ који до данас није донет, а који ће регулисати начин, организацију, репрезентативност удружења, ко ће заступати њихове интересе и како држава да им помогне", казао је Вулин.

Он је навео да је држава за активне мере запошљавања ОСИ одвојила 500 милиона динара и више од 300 милиона динара за функционисање разних удружења.

"У години штедње ни један једини динар нисмо ускратили особама са инвалидитетом", рекао је Вулин и нагласио да је врло поносан што је у прошлој години запослено више од 4.000 ОСИ.

Вулину је параћинско Удружење квадриплегичара и параплегичара уручило плакету за допринос раду тог удружења.

Према речима председника тог удружења Димитрија Благојевића у оквиру манифестације "Дан хуманизма" биће организована акција добровољног давања крви која је, како је навео, после републичких спортских игара највећи скуп ОСИ на једном месту.

"Чекали смо 15 година да нам се неко из ресорног министарства придружи, да нам да подршку и да види значај овог скупа. Дугујемо велику захвалност министру што је данас са нама овде", рекао је Благојевић и нагласио да је протеклих 15 година, колико се организује та манифестација, више од 2.000 људи дало крв.

Председник Савеза за квадриплегичара и параплегичара Србије Михајло Пајевић рекао је да данашњом манифестацијом ОСИ им показују да имају своје капацитете и да могу да се појаве на разним местима као и да се понашају као сви остали грађани.

"Данас и сутра бројни даваоци дошли су да дају крв јер особе са инвалидитетом то не могу", рекао је Пајевић и додао да су им овакви скупови врло значајни.