Aa

Aa

Европски дан борбе против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима

Читај ми

БЕОГРАД - Волонтери Црвеног крста данас су делењем флајера и перформансом обележили Европски дан борбе против трговине људима, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је том приликом навео да је од почетка године откривено 90 особа за које се сумња да су били предмет трафикинга.

"У овој години, до сада, откривено је 90 лица за које се сумња да су били предмет трговине људима. Ранијих година, углавном се трговина људима односила на радну експлатацију, али ове године је значајно повећана сексуална експлатација", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како каже, суштински проблем је како открити жртву трговине, јер често ни сама жртва није свесна шта се заправо дешава са њом.

Према његовим речима, управо зато је министарство на чијем је челу донело одговарајуће, специфичне индикаторе, на основу којих се препознаје трговина људима и на основу којих се препознају жртве.

На основу донетих индикатора обучено је 446 посебних стручњака из МУП-а, Министарства просвете и Центара за социјални рад, истакао је министар, оцењујући да је то прва брана, односно, људи који откривају и препознају трафикинг и могу да делују.

"Све жртве трговине људима, када се препознају, улазе у систем наше заштите. Министарство рада донело је одоварајућу уредбу о њиховом препознавању и омогућавању њихове претквалификације и запошљавања. Тако су и у Националној служби запошљавања они препознати као посебно рањива категорија која има предност при запошљавању", рекао је Вулин.

Он је истакао и да су смештајни капацитети тренутно главни проблем.

"Са задовољством могу да кажем да ће почетком наредне године и тај проблем бити решен", рекао је Вулин, додајући да трговина људима није нешто што се дешава другима, те да свако може да постане предмет трговине.

Према његовим речима, то није нешто шсто се дешава ван граница земље, само необазованима и сиромашнима.

"Свако од нас може да постане предмет трговине људима, зато је врло важно да упозоравамо јавност да овакве опасности увек вребају", рекао је Вулин, додајући да то није проблем само Србије већ читавог света.

Он је навео и да је појава великог броја миграната поспешила и омогућила да већи број људи буде у ризику.

"Управо зато смо покренули 700 кривичних поступака против више од 1.000 људи за трговину људима, кријумчарење и разне друге облике експлоатације људи", обијаснио је Вулин.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић рекла је да Црвени крст, посебно у раду са децом основног и средњошколског узраста и осетљивим група, преноси превентивну поруку о замкама, а у циљу да се избегне та велика друштвена опасност.

"У Србији тренутно имамо око 230 едукованих едукатора, који у 80 средина у Србији шире ову поруку, а сваке године одржимо око 300 информативних радионица у школама", рекла је Миленовић.