Aa

Aa

Државни секретар Пајкић на обележавању Српско – словачких комеморативних свечаности у Крагујевцу

Државни секретар Пајкић на обележавању Српско – словачких  комеморативних свечаности  у Крагујевцу

Државни секретар Пајкић на обележавању Српско – словачких комеморативних свечаности у Крагујевцу

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Григорије Пајкић  предводио је, у име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Србије, церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања Српско – словачких комеморативних свечаности, у оквиру комплекса Словачког војног гробља у Крагујевцу.

          

„Ови храбри војници, ношени идејама Октобарске револуције, одлучно су се успротивили својим старешинама, Немцима и Мађарима, последње године Великог рата, због чега им је суђено пред преким судом, а затим су на Становљанским пољима и стрељани 21. јуна 1918. године“, подсетио је Пајкић.

 

Државни секретар је истакао да је обавеза свих нас да их се са поносом сећамо и говоримо о њиховом чину.

 

„Исте ми вредности делимо и данас. Србија и Словачка негују своје односе дуге већ више од века, односе који су пријатељски и садржајни, засноване на међусобном поштовању, поверењу и подршци по кључним питањима од националног интереса“, истакао је Пајкић

 

Подсећајући да је Словачка једна од ретких држава у Европи која чврсто подржава Србију по питању Косова и Метохије, Пајкић је нагласио да је то само један од разлога зашто Србија и Словачка имају добре пријатељске односе, при чему посебан допринос нашим односима дају словачка национална мањина у Србији и српска национална мањина у Словачкој.

 

„И зато се сећамо сваког словачког војника који је свој живот дао овде 1918. године и зато ћемо са поносом и наставити да их се сећамо. Јер само држава која памти има будућност. Она држава која своје хероје и своју историју и цену слободе коју је плаћала заборавља, осуђена је на пропаст и заборав“, нагласио је државни секретар.

 

Поред Пајкића, венце су положили и одали почаст,  делегација Министарства одбране и Војске Србије, председник Скупштине Града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, његова екселенција амбасадор Словачке Републике у Републици Србији Федор Росоха, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Традиционално, венци су положени и крај Споменика стрељаним ђацима у Спомен парку  Крагујевачки октобар.