Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић учествовао на скупу о подршци малолетним мигрантима без пратње у Србији

Државни секретар Ненад Иванишевић учествовао на скупу о подршци малолетним мигрантима без пратње у Србији

Читај ми

У протеклих годину дана у проласку кроз нашу земљу евидентирано је 230 деце миграната без пратње и институције система бринуле су о сваком детету понаособ, рекао је данас на скупу ,,Подршка малолетним мигрантима без пратње у Србији“ државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић.


Иванишевић је тим поводом посебно захвалио и невладиним организацијама које су помогле да малолетни мигранти без пратње успешно нађу своје породице које су пре њих стигле у западну Европу. На питање да ли Србија има довољно капацитета да се суочи са проблемом малолетних миграната без пратње, државни секретар је истакао да ће уз помоћ пројекта ,,Подршка малолетним мигрантима без пратње у Србији“, који Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализује заједно са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу при влади Швајцарске, подићи смештајни капацитети у Суботици, Београду и Нишу да би у сваком тренутку могло да се одговори на изазове овакве врсте.
Јована Михајловић из Швајцарске агенције за развој и сарадњу је подсетила да Швајцарска са Србијом интензивно сарађује у области миграција. У последње три године, како је истакла, за пројекте за миграције издвојено је 4,5 милиона швајцарских франака. Кроз споменути пројекат, вредан 600.000 швајцарских франака, који ће се реализовати до краја године, унапредиће се подршка малолетним мигрантима, посебно малолетним девојчицама без пратње. Деца која путују без пратње су најрањивија јер су изложена кријумчарима, насиљу и различитим видовима злоупотреба.
Округли сто ,,Подршка малолетним мигрантима без пратње у Србији“ одржан је у Привредној комори Београда.