Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић се састао са представницима Министарства рада и социјалне политике Македоније

Државни секретар Ненад Иванишевић се састао са представницима Министарства рада и социјалне политике Македоније

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома, др Ненад Иванишевић, разговарао је данас са представницима Министарства рада и социјалне политике Македоније. Тема састанка била је добра пракса у решавању проблема особа без личних докумената и Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године.


Иванишевић је истакао да је пописивањем свих ромских насеља и усвајањем Стратегије коју су делом креирали и припадници те националне мањине наша земља направила значајан помак када је у питању унапређење положаја Рома и Ромкиња. Државни секретар је македонским колегама предочио да проблем особа без личних докумената Република Србијa решава применом Закона о личним картама и Закона о пребивалишту и боравишту који Ромима омогућавају добијање документа пријављивањем надлежном Центру за социјални рад.
Састанку је присуствовао и председник Националног савета ромске националне мањине, Витомир Михајловић, који је нагласио да је приоритет усвојене Стратегије смањење сиромаштва и интеграција Рома у друштвени живот. Велики напредак по том питању до сада, како је навео, је направљен у делу образовања и здравствене заштите, али и по питању личних докумената. Михајловић је подсетио и да је Србија једина земља у региону која има националне савете националних мањина чији рад је дефинисан законом.
Представници Министарства рада и социјалне политике Македоније похвалили су мере које је Република Србија предузела, навели шта њихова држава чини и предложили да се направи заједнички регионални пројекат за још успешније решавање проблема особа без личних докумената, који би усвојила Европска комисија.