Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић састао се са амбасадором Аустрије

Државни секретар Ненад Иванишевић састао се са амбасадором Аустрије

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, састао са данас са амбасадором Републике Аустрије, Јоханесом Ајгнером.


Иванишевић је аустријском амбасадору предочио тренутну ситуацију на граничним прелазима са Мађарском. Државни секретар је истакао да највећи број људи долази из Бугарске и да на Хоргошу и Келебији остају неколико дана у нади да ће добити азил у тој земљи. Највећи проблем су, како је рекао, нејасни критеријуми по којима ЕУ даје азил избеглицама.
Државни секретар је амбасадора Ајгнера замолио да Аустрија помогне у том погледу, да инсистира да Мађарска разјасни нова правила како би се, пре свега, смањио број људи на граници и како би мигранти захтеве подносили у прихватним центрима, а не на улици или жици. Ненад Иванишевић је подвукао и да је Србија донела план који има за циљ спречавање илегалних улазака у земљу и кријумчарење које је новонасталом ситуацијом на граници поготово узело маха.
Аустријски амбасадор Јоханес Ајгнер је прихватио позив државног секретара да током наредних дана обиђе границу са Мађарском. Ајгнер је рекао да ће се размотрити и додела хуманитарне помоћи нашој земљи.