Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић посетио ромску породицу у Суботици

Државни секретар Ненад Иванишевић посетио ромску породицу у Суботици

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, координатор за инклузију Рома Суботице, Стеван Николић, и чланови Градског већа, Наташа Алексић и Илија Ђикановић, посетили су данас ромску породицу Хасиме Хајризи у Суботици.


Иванишевић је изјавио да је питање инклузије ромске заједнице питање за српско друштво које зна да прихвати и пружи подршку људима који су другачији. ,,Ова ромска породица је пример да усвојена Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији није мртво слово на папиру“, истакао је државни секретар и навео да Владa Србије није никада имала дилему како треба да се опходи према рањивим категоријама становништва.
Координатор за инклузију Рома Суботице, Стеван Николић, је поручио да тај град припрема локални акциони план који ће бити у складу са Стратегијом. Образовање је, према његовим речима, темељ промене у ромској заједници. Николић је изнео податак да у Суботици има 2950 интерно расељених Рома и 40 породица које су се вратиле на основу споразума о реадмисији.
Породица Хајризи обухваћена је пројектом ,,Пружање помоћи интерно расељеним лицима у Србији“, који спроводи Екуменска хуманитарна организација у партнерству са Данским саветом за избеглице и УНХЦР-ом. Помоћу тог пројекта град Суботица се ангажовао на решавању проблема ромске националне заједнице. Ове године 36 интерно расељених ромских породица са Косова који имају своје куће добило је помоћ за извођење грађевинских радова. Вредност пројекта за 2017. је девет милиона динара.