Aa

Aa

Државни секретар Миомир Ђорђевић у посети Лебану

Државни секретар Миомир Ђорђевић у посети Лебану

Државни секретар Миомир Ђорђевић у посети Лебану

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Миомир Ђорђевић боравио је у петак, 10. фебруара 2023. године, у посети Јабланичком округу - Општини Лебане и Граду Лесковцу.

 

Ђорђевић се том приликом сусрео са директором Центра за социјални рад у Лесковцу Предрагом Момчиловићем и директором Центра за социјални рад у Лебану, Драганом Цветковићем, са којима је разговарао о примени система Социјалне карте, као и унапређењу услова рада центара за социјални рад.

 

Државни секретар Ђорђевић обишао je и радове на реконструкцији Дневног боравка за децу са сметњама у развоју „Сунце", које спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), a за шта су средства у висини од 180 хиљада долара обезбеђена Програмом EU PRO Plus, док локална самоуправа учествује у пројекту са 27 хиљада долара. Отварањем овог дневног боравка, капацитета за до тридесеторо деце, управа Општине Лебане запослила би петоро људи. Завршетак радова планиран је у другом кварталу ове године.

 

У наставку посете Јабланичком округу, државни секретар Ђорђевић обишао је и социјално предузеће „Раданска ружа“ у Лебану, које постоји од 2015. године, као први пример цивилно-јавног партнерства у региону, будући да су оснивачи предузећа Удружење жена РУЖА Лебане са 60% власништва и Општина Лебане са 40% власништва.  

 

Предузеће „Раданска РУЖА“ запошљава око двадесетак жена и то жена са инвалидитетом, самохраних мајки, млађих од тридесет и старијих од педесет година, без другог запослења и начина за издржавање. Чланице предузећа на традиционалан начин производе зимницу и органске производе. Након обиласка, разговарано је о обезбеђивању додатног простора за рад предузећа, субвенцијама приликом запошљавања нових радниа, инвестицијама и подршци у опремању новог објекта.