Aa

Aa

Држава све мање дотира пензије, шанса за већа примања

Држава све мање дотира пензије, шанса за већа примања

Читај ми

НОВИ САД - У државну касу у септембру је од доприноса уплаћена 5,1 милијарда динара више него претходног месеца, што значи да држава све мање дотира за пензије из буџета, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Када је било најтеже и кад је држава била у најлошијем стању 2012. године свака пензија је била дотирана са 48 одсто из буџета, а данас је то 37 одсто. Ако се настави ова политика, ми ћемо до краја године биће 35 одсто", рекао је Вулин новинарима у Новом Саду.

Он је навео да је до 21. септембра ниво доприноса увећан за 1,96 одсто у односу на протекли месец и у односу на план, те да се ради о "чистом новцу" који је дошао из зарада.

Иначе, како каже, у односу на прошлу годину за субвенције за пензије ове године је повучено 15,4 милијарде динара мање.

Подсетио је да је политика владе да сваки такав економски успех прво осете они који за то и најзаслужнији, а то су, поновио је, пензионери и људи који живе од свог рада.

Тако ће бити и овог пута, рекао је Вулин, подсетивши да је минимална цена рада повећана на 130 динара чим се указала могућност за то.

У том смислу, поменуо је да је новим правилником предвиђено више новца, те да 0,10 одсто од укупних доприноса које уплатимо може да се потроши на стандард пензионера.

"То значи да колико год будемо имали више доприноса, више новца ћемо трошити на стандард наших најстаријих суграђана", рекао је Вулин.