Aa

Aa

Друштво које не може да формира суд не може напред

Друштво које не може да формира суд не може напред

Читај ми

ОРАХОВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је изјавио да је формирање Специјалног суда за ратне злочине ОВК закаснело али добродошло и да друштво које не може да формира такав суд не може да напредује.


Вулин је у изјави новинарима у порти манастира Св. Врача Козме и Дамјана у Зочишту истакао да формирање Специјалног суда није никаква услуга Србима због које Албанци треба да очекују уступке већ да се ради о цивилизацијској ствари.
“Ако нисте били у стању за 15 година да судите за ратне злочине, ако нисте били у стању да се сами сетите да ниједно људско друштво не може да постоји а да се не суди за ратне злочине када је сукоба и злочина већ било, онда ви нисте друштво које може само да функционише,”- рекао је он.
Вулин је додао да косовско друштво које оклева да формира специјални суд за ратне злочине је друштво које не може да функционише без тутора, које не може да функционише без неког споља.

“Формирање специјалног суда је закаснело али је добродошло. Боље икад него никад. Бојим се, и то видим, да унутар албанских политичких партија не постоји спремност да се специјални суд формира, да албанско друштво није у стању да се суочи са свим оним што су радили за време оружаних сукоба на Косову и Метохији”- истакао је министар.
Уколико се не буду суочили са оним што су радили, не могу да се надају да ће напредовати, поручио је Вулин и подсетио да током сукоба нису само убијани Срби већ и Албанци који се нису слагали са ОВК и политиком тадашњих албанских странака.
“Ни за њихове главе нико није одговарао. Подсетићу вас да су убијани и Горанци, ни за њихове главе нико није одговарао,”- рекао је Вулин.
Он је истакао да друштво коме треба 15 година и сила међународне заједнице да формира тако нормалну, пожељну, тако цивилизацијску ствар као што је специјални суд за ратне злочине, није друштво које може да напредује.
“Колико се брзо буду сочили с тим толико ћемо и ми посматрати албанску страну као страну која је напредовала, која је разумела, која је схватила шта се дешавало и која хоће са тим да се носи,”- казао је Вулин.
Понављам, ово није никаква услуга Србима, ово је на првом месту услуга албанском народу, да рашчисти са онима који су вршили ратне злочине у његово име. То је услуга албанском народу, ако то не могу да разумеју, не могу ни да напредују, закључио је Вулин.

Прва хришћанска глава одсечена у Подрињу

Вулин је изјавио да је прва хришћанска глава одсечена у Подрињу када је убијен Драган Поповић и да је Европа тада окренула главу.

Вулин је у Зочишту код Ораховца изјавио да није прва хришћанска глава одсечена у Сирији већ у Подрињу када је одред муџахедина поносно подигао одсечену главу Драга Поповића и узвикивао “Алаху екбер”.

Тада је Европа окренула главу и није хтела да се суочи са тиме зато што је била потребна истина о Србима коју ова одсечена глава потпуно поништава, рекао је Вулин истакавши да су Срби још тада упозоравали на опасност од верског екстремизма.

“Данас када се то зло, на које смо ми упозоравали, са којим смо се носили и када се излива по улицама Париза, Лондона, Мадрида, Њујорка данас када то зло прави некакву исламску државу у којој нема места за различиту веру, у којој нема места ни за кога данас би свет могао да се сети где је све почело”, рекао је он.

Вулин је подсетио да је на Косову у Призрену одсечена глава монаха Харитона и да је свет тада окренуо главу и није за хришћанским монахом пожалио и тражио одговор.

“Да ли треба да вас подсетим да је 17. марта 2004 године спаљена средњовековна црква под заштитом УНЕСЦО-а и свештенство протерано. То је био верски сукоб, када палите цркву не може да буде другачије,” рекао је Вулин.

Он је казао да нема одговор на питање шта Влада Србије треба да уради да Срби не буду дежурни кривци. “Не знам, на то питање немам одговор. Ми смо народ који је показао да хоће разумевање, хоће помирење, да разговара са својим окружењем, да хоће да прихвати сопствене грешке, да хоће да пусти сузу и на туђем гробу”, рекао је Вулин.

Ако све то није довољно, казао је министар, ја стварно не знам шта, како ћемо ми престати да будемо дежурни кривци.

Постоји један суштински проблем – истина о Србима није наша истина и није истина уопште. Истина о Србима је истина коју су правили за себе и по себи да би оправдали бомбардовање, комадање Србије, да би оправдали разбијање тадашње Југославије и прављење нових држава, рекао је Вулин.

Зато су морали да имају истину о нама која би оправдала све ово. Како време пролази, као што видите многи пријатељи из света све гласније говоре каква је истина заправо, закључио је Вулин.