Aa

Aa

Друга редовна седница Извршног одбора УНИЦЕФ-а

Друга редовна седница Извршног одбора УНИЦЕФ-а

Читај ми

Државни секретар за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић представљаo je Републику Србију на Другој редовној седници Извршног одбора УНИЦЕФ-а, која је одржана у Њујорку, Сједињене Америчке Државе.

У току уводног састанка Извршног одбора УНИЦЕФ-а, др Ненад Иванишевић се обратио присутнима истичући добру сарадњу Републике Србије са УНИЦЕФ-ом и намеру да се то партнерство настави и у будућности, према заједнички постављеним циљевима за унапређење права детета.

,,Заједно радимо на томе да наша политика буде инклузивна. Инклузивна за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом, за сиромашне породице, ромске заједнице и руралне заједнице‘‘, рекао је др Ненад Иванишевић.

У оквиру Друге редовне седнице Извршног одбора УНИЦЕФ-а одржана је и дискусија на виском нивоу на тему ,,Правa деце на живот у брижном и повољном окружењу: Примери из централне и источне Европе и централне Азије”.

Циљ ове дискусије је да се поделе искуства и учи из добре праксе и резултата остварених у региону централне и источне Европе и централне Азије, о пружању шансе свој деци да расту, развијају се и напредују у повољном и брижном породичном окружењу.

Од 24 државе из региона, УНИЦЕФ је препознао четири као пример добре праксе – Републику Србију, Републику Хрватску, Републику Казахстан и Републику Турску. Државни секретар за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић представио је систем дечије заштите у Републици Србији.

Ова дискусија допринеће глобалном дијалогу о томе које су политике и услуге најбоље за развој капацитета породица да се брину за своју децу и за пружање подршке за развој у раном детињству – дијалог који ће се одржати у правом тренутку с обзиром на то да се приближава 25. годишњица Конвенције о праву детета и 5. годишњица Смерница за алтернативну дечју заштиту.