Aa

Aa

Дозвољен пријем ствари корисницима у установама социјалне заштите према посебној Инструкцији

Дозвољен пријем ствари корисницима у установама социјалне заштите према посебној Инструкцији

Дозвољен пријем ствари корисницима у установама социјалне заштите према посебној Инструкцији

Читај ми

Корисницима у установама социјалне заштите дозвољено је да примају ствари које им шаљу сродници или старатељи у складу са Инструкцијом о пријему и поступању до успостављања повољне епидемиолошке ситуације, коју је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутило свим установама социјалне заштите за смештај корисника, водећи првенствено рачуна да заштита корисника буде на највишем нивоу.

 

Како се наводи у поменутој инструкцији, предаја ствари може се извршити само у унапред утврђеним данима, на једном, за то предвиђеном, видно обележеном месту у установи/организацији, испред улаза у двориште, уз све мере заштите, са видљиво написаним потребним подацима.

 

Такође, неопходно је да се при пријему све ствари прво дезинфикују, а затим и одложе на посебно опредељено место на 24 часа, па да их тек онда лице које има непосредне контакте са корисником у време трајања ванредних мера (неговатељ, медицински техничар) преда кориснику. Ствари које се не могу претходно дезинфиковати се не примају, а уколико до тога ипак дође, спаљују се, уз све мере заштите, о чему се мора упозорити давалац ствари.

 

Овом инструкцијом и корисницима је одређен начин на коју морају да користе добијене ствари, а забрањена је и размена истих међу корисницима.  

 

Oдговорно лице, односно директор дужан је да установи процедуру и контролише спровођење пријема, поступања и предаје ствари кориснику, на начин да не угрожава кориснике услуге смештаја као и да у оквиру извештаја које доставља Министарству извести о доношењу процедуре, њеном спровођењу, као и свим околностима битним за заштиту корисника, а које су проистекле применом ове Инструкције и процедуре коју је донео.