Aa

Aa

Достизање будућности какву желимо могуће је само са једнаким могућностима за све

Достизање будућности какву желимо могуће је  само са једнаким могућностима за све

Достизање будућности какву желимо могуће је само са једнаким могућностима за све

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић је, поводом Међународног дана детета, на конференцији „Припрема за самосталан живот и права деце без родитељског старања“, изјавио да су међу најважнијим приоритетима Министарства деца и млади.

 

Државни секретар је рекао да, упркос тежњама да омогућимо деци природно окружење у коме би требало да се на најбољи начин остварује право сваког детета и младе особе,  да живи у безбедном и подстицајном окружењу, нека деца и неки млади, нажалост, немају срећу да одрастају на тај начин. Он је додао да у  већини савремених друштава, одговорност за негу и развој деце, надилази оквире родитеља и породице и дели се са друштвом у целини. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је министарство са широким распоном послова, задатака и овлашћења, у оквиру којих заштита  деце и младих  представља један је од основних задатака нашег система, истакао је Јањић уз напомену да Министарство користи расположиве капацитете, како би обезбедило једнаке могућности за живот свим грађанима.

 

„Посебну пажњу посвећујемо управо успостављању основних предуслова за постизање што већег степена социјалне сигурности и за што потпунију социјалну укљученост посебно рањивих друштвених група и појединаца. Млади који су услед различитих животних околности смештени у установама за смештај деце и младих или у хранитељским породицама, спадају у једну од посебно осетљивих група о којима се стара и  Министарство и систем социјалне  заштите у целини. У оквиру те бриге, сасвим посебно место заузима брига за младе који се осамостаљују, односно који напуштају алтернативну бригу“, нагласио је Јанић.

 

Државни секретар рекао је да  је за успешан прелазак из установа социјалне заштите или хранитељских породица у самосталност,  младима неопходна подршка да нађу посао, да се самостално старају о свом здрављу, да се професионално усавршавају, да развију добре социјалне мреже у заједници у којој живе. Једном речју -  да се осамостале. 

 

Када је реч о образовању, за децу и младе у установама за смештај Јанић је рекао да се  бележи  напредак у укључености у образовни процес и да је у 2020. години 51% од укупног броја младих на породичном смештају било на студијама. Он је подсетио да институционални оквир за област запошљавања младих постоји, али  га треба даље развијати. 

 

За нас у систему социјалне заштите један од посебних задатака је даљи развој недостајућих услуга и програма који би помогли младима у отпочињању самосталног живота у заједници и њиховог социјалног и економског осамостаљивања, рекао је Јанић на конференцији поводом Међународног дана детета и закључио да достизање будућности какву желимо могуће је само са једнаким могућностима за све и са сталним повећавањем могућности за осамостаљивање младих.

 

Конференцији су поред државног секретара Јанића, присуствовали помоћник министра за социјалну заштиту Биљана Зекавица и посебни саветник министра Игор Перић.