Aa

Aa

Добра координација Министарства и града Ниша за одговорну социјалну заштиту

        рад Свети Сава.

Добра координација Министарства и града Ниша за одговорну социјалну заштиту

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Стана Божовић обишла је у Нишу установе социјалне заштите које су у надлежности Министарства.  Прва установа од посебног друштвеног интереса која се бави пословима социјалне заштите, коју је обишла Божовић, је Центар за социјални рад Свети Сава.                                                                                                                                                                                                                              

Државна секретарка разговарала је са директором Зораном Јовићем и запосленима, а једна од тема била је унапређење квалитета услуга, како када је реч о побољшању стручних услуга, тако и бољег положаја запослених у центру.

 

„Колика је важност овог Центра за грађане Ниша говори податак да је у току ове године обрађено преко 18.500 предмета. Министарство је у протекле 2 године за установе социјалне заштите на територији града Ниша определило 9.995.000 динара. У наредном периоду ћемо наставити финансијску подршку, као и унапређење кадровских капацитета који су неопходни за квалитетно и стручно одвијање процеса рада“ рекла је државна секретарка.

 

У оквиру обиласка установа, Божовић је обишла Центар за породични смештај и усвојење Ниш, који покрива 5 управних округа: Нишавски, Пиротски, Топлички, Јабланички и Пчињски. Центар тренутно прати 430 хранитељских породица у којима је смештено око 650 деце и младих.  

 

Државна секретарка је приликом обиласка истакла да ће  Министарство наставити  контиунирану подршку, посебно када је реч о побољшању стандарда, као и имплементацији закона и стратегија које се односе на  осамостаљивање младих и излазак корисника из система социјалне заштите. 

 

Божовић је нагласила да је Центар за породични смештај и усвојење установа од изузетног значаја, која пружа сву неопходну помоћ и подршку за своје кориснике, што показује и повеља коју су добили за најбољу установу социјалне заштите.

 

Државна секретарка је обишла и Дом за децу и омладину Душко Радовић, који пружа услуге домског смештаја за децу и младе без родитељског старања, децу и младе са сметњама у развоју, Мала домска заједница, услугу ургентног збрињавања деце и младих оба пола која су изненада остала без смештаја или из других разлога морају бити збринута ван своје породице, деци која се нађу у скитњи и другим случајевима када им је неопходно организовано збрињавање - Прихватилиште. 

 

„Циљ нам је стратешки приступ квалитетној социјализацији деце и младих без родитељског старања, инклузији као и доброј координацији локалне заједнице и Министарства за унапређење квалитета живота деце и младих без родитељског старања, као и деце и младих са тежим и тешким сметњама у развоју“, закључила је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на крају посете установама социјалне заштите на територији града Ниша.