Aa

Aa

До краја године двоцифрено повећање пензија, најавио министар Селаковић

До краја године двоцифрено повећање пензија, најавио министар Селаковић

До краја године двоцифрено повећање пензија, најавио министар Селаковић

Читај ми

„Од октобра до јануара месеца кумулативно пензије су порасле за 20,8 посто, а према најавама председника Србије Александра Вучића, до краја ове године имаћемо наредно повећање које ће бити двоцифрено. Тиме сигурним корацима идемо ка испуњењу онога циља који је постављен у програму „Србија 2025“,  а то је да просечне плате у Србији достигну ниво од 1000 евра, да просечне пензије дођу до нивоа од 430 до 450 евра. Зато су сва ова повећања, о којима говоримо, сигуран доказ да идемо ка остваривању тога циља,“ изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић приликом закључења споразума о сарадњи између Републичког фонда ПИО - Филијала Нови Сад и новосадских јавних предузећа, која ће обезбедити погодности пензионерима путем нове генерације пензионерских картица.

 

Министар Селаковић је истакао да је то план који остварујемо захваљујући озбиљном руковођењу државом, захваљујући довођењу озбиљних инвеститора. Он је подсетио да се у Новом Саду, у последњих неколико година, први пут после четири деценије, отварају нове фабрике и нова радна места.

 

„Наш Републички фонд за Пензијско и инвалидско осигурање, у прва три месеца ове године, остварио је рекордан износ прихода, од уплаћених доприноса, у сам Фонд, а ти доприноси се уплаћују, управо од стране послодаваца који данас у Србији запошљавају, више него икада нових радника,“ рекао је Селаковић и напоменуо да  се из тих средстава финансирају, не само пензије, већ да се финансира и  пензионерски стандард, који ће пре његовим речима,  омогућити да већи број пензионера оде на бањско лечење о трошку ПИО фонда.

 

Министар је рекао да је пензионерска картица нове генерације, само један од важних елемената у остваривању тог плана, како да побољшамо стандард и статус наших старијих.

 

Министар је позвао грађане да помогну својим родитељима пензионерима и да их путем мобилног телефона пријаве, преко сајта ПИО фонда, за пензионерске картице, која ће им бити, како је рекао, уручена до октобра месеца, а од октобра ће моћи равноправно да је користе и стичу одређене користи и бенефиције.

 

Директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић, рекао је да ће пензионерска картица бити у функцији од 1. октобра,  до када је планирано да их сви пензионери добију. „Начин пријаве је електронски, чак и људи који дођу код нас, наше службе ће урадити то за њих. Гледали смо да процедура буде што једноставнија, траје свега тридесетак секунди. Овим путем позивам пензионере, али и друге друштвено одговорне компаније да се пријаве, да покажемо једно јединство државе, како у приватном сектору, тако и у јавном сектору,“ истакао је директор ПИО фонда.

 

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић који је са министром Селаковићем и директором Фонда ПИО Огњеновићем, у Градској кући присуствовао закључењу споразума о сарадњи између Републичког Фонда ПИО - Филијала Нови Сад и новосадских предузећа, а која служи за обезбеђивање погодности пензионерима путем картице за попусте.

 

„Заједнички циљ нам је да се побољша стандард наших најстаријих суграђана, који ће захваљујући картицама за попусте моћи да остваре попуст приликом куповине у продавницама, затим за здравствене прегледе, одласке у бање, позориште. Те погодности моћи ће да остваре и корисници новчане накнаде за помоћ и негу другог лица, новчане накнаде за телесно оштећење и друго, а план је да у Новом Саду буде издато око 70 000 картица,“ рекао је градоначелник Новог сада.

 

Током боравка у Новом Саду министар Селаковић, директор фонда ПИО и  и градоначелник Новог Сада обишли су  реконструисани Клуб пензионера „Слана бара“ који функционише у оквиру Геронтолошког центра Нови Сад.