Aa

Aa

Ђорђевић поводом Светског дана становништва: Сви грађани морају да имају једнаке могућности

Ђорђевић поводом Светског дана становништва: Сви грађани морају да имају једнаке могућности

Ђорђевић поводом Светског дана становништва: Сви грађани морају да имају једнаке могућности

Читај ми

Поводом обележавања Светског дана становништва, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да Министарство посебну пажњу посвећује успостављању основних предуслова за постизање што већег степена социјалне сигурности и за што потпунију социјалну укљученост посебно рањивих друштвених група и појединаца. 

 

„Желимо да јачамо социјално одговорну државу која преузима одговорност да брине о грађанима који нису у стању да се брину о себи, а то значи стварање једнаких могућности за све, фер расподелу добара, међусобну солидарност, поштовање закона, уважавање различитости, уклањање препрека са којима се људи суочавају због свог пола, етничке припадности, религије и сл., развој емпатије код грађана, борбу против сиромаштва”, навео је Ђорђевић. 

 

Како је навео, Србији су неопходне реформе које треба да допринесу како адекватности тако и одрживости система социјалне заштите у будућности. 

 

Министар Ђорђевић истакао је да је Србији потребан модернизован систем социјалне заштите који процењује и предвиђа потребе најугроженијих група и омогућава благовремено пружање квалитетних, одрживих и приступачних услуга, на нивоу заједнице, тим групама. 

 

„У том смислу већ смо предузели одговарајуће кораке у правцу успостављања Регистра Социјална карта и информационог повезивања у циљу сагледавања социоекономског статуса појединаца и породица којима је помоћ система потребна.  Уложили смо велике напоре у циљу смањивање економских и социјалних неједнакости, обезбеђујући права на новчана социјална давања, као и услуге подршке за децу и младе са сметњама у развоју и за одрасле и за старије особе са инвалидитетом, за децу без родитељског старања, за децу и младе са проблемима у понашању, за припаднике мањинских заједница, за незапослене и социјално-материјално угрожене, за старије који немају породицу која би о њима бринула“, навео је министар. 

 

Како је истакао у претходних неколико година донети су и усвојени  закони,  стратегије,  акциони  планови,  подзаконска и друга акта из области социјалне и породично-правне заштите, са посебним фокусом на заштити људских права, у интересу сталног унапређивања квалитета живота најрањивијих друштвених група. 

 

 “Наставићемо да се боримо за боље сутра, за нашу децу, за Србију. Нажалост борбу коју цели свет води против корона вируса, води се и у нашој земљи, зато морамо да будемо одговорни пре свега према себи, а затим и према другима, да се придржавамо превентивних мера и да не посустајемо у борби против непријатеља, јер људски животи су нешто највредније”, закључио је министар.