Aa

Aa

Ђорђевић положио венац на Споменик захвалности Француској поводом националног празника

Ђорђевић положио венац на Споменик захвалности Француској поводом националног празника

Ђорђевић положио венац на Споменик захвалности Француској поводом националног празника

Читај ми

Поводом обележавања националног празника Француске, након интонирања химни "Марсељезе" и "Боже правде", министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положио је венац на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

 

Министар Ђорђевић је том приликом истакао да су Србија и Француска биле савезнице у Првом и Другом светском рату, као и да су до данас остале пријатељске земље. 

„Захваљујући залагању двојице председника, Александра Вучића и Емануела Макрона, постоји гаранција да ће пријатељство Србије и Француске бити само још чвршће. Наше две земље одлучно иду напред у сваком погледу, посебно у економском смислу. Оно што не смемо да заборавимо јесте да је Француска увек била на страни Србије и наша обавеза јесте да чувамо наше јаке пријатељске односе", рекао је Ђорђевић. 

 

Поред министра Ђорђевића, венац је положио и амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони који је рекао да је тиме желео да изрази поштовање француско - српском пријатељству.

 

"Овај споменик Француској, каквог нема на свету, сведок је дугог и дубоког пријатељства две земље, оживљеног прошле године. Желео сам да положим венац данас како бих се надовезао на дугу традицију и изразио поштовање француско - српском пријатељству и нашем братству по оружју", рекао је Фалкони.

 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић честитао је грађанима Француске национални празник, указујући на вишедеценијско пријатељство два народа, додајући да је наша дужност да то пријатељство наставимо да негујемо.

 

Полагањем венаца ове године одата је пошта и двојици припадника Легије странаца српског порекла, који су живот изгубили борећи се против тероризма, у Авганистану и Малију. У Француској се 14. јул обележава као национални празник и подсећање на пад Бастиље током Француске револуције 1789. године.

Тог датума у Паризу народ је заузео злогласни затвор Бастиљу, симбол монархије и тај дан сматра се почетком Француске револуције, догађаја који је представљао прекретницу у европској историји.