Aa

Aa

Ђорђевић: Почаст свима који су дали живот за Србију

Ђорђевић: Почаст свима који су дали живот за Србију

Ђорђевић: Почаст свима који су дали живот за Србију

Читај ми

Kод Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату одржана је централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату, а том приликом министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да данас одајемо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и за слободу Србије. 

 

Ђорђевић, који је у име Владе Србије предводио, уз највише државне и војне почасти, централну државну церемонију, рекао је да је Први светски рат био највеће зло које је задесило целу Европи у којој је мобилисано 70 милиона људи, а током којег су се дешавала велика зверства, ратни злочини и велики људски губици. 

 

Министар је у свом обраћању навео да је Србија у Првом светском рату изгубила готово 1,3 милиона људи, што је, додаје, представљало једну трећину тадашње популације наше земље. Како је још рекао, ове чињенице не смемо заборавити управо из разлога да не бисмо дозволили да нам се тако нешто поново догоди.

 

"Данас, после 101 године причамо о неким другим стварима и боримо за бољи стандард грађана. Kао што наш председник каже, данас водимо велику битку за нашу економију, за свако наше дете, за сваког нашег грађанина управо зато што желимо да се изборимо за њихов бољи материјални положај", поручио је Ђорђевић и истакао да Влада Србије, као и Министарство којим руководи, раде свакодневно у настојању да сваки грађанин осети бољитак. 

 

Осим министра Ђорђевића, венце и цвеће положили су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, високи представници Војске Србије, као и страни амбасадори, а одржан је и уметнички програм.