Aa

Aa

Ђорђевић: Питање положаја жена је од кључног значаја за наш даљи демократски развој друштва

Ђорђевић: Питање положаја жена је од кључног значаја за наш даљи демократски развој друштва

Ђорђевић: Питање положаја жена је од кључног значаја за наш даљи демократски развој друштва

Читај ми

Поводом предстојећег Међународног дана жена на селу, који се обележава се 15. октобра, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, са сарадницима из Министарства, свечано је отворио у Новим Бановцима, у Општини Стара Пазова - Сајам рукотворина и традиционалних заната чланица удружења „Мимоза“

 

Наведеном догађају присуствовали су и државна секретарка др Стана Божовић, посебни саветник министра Ана Ђокић, председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић са сарадницима као и  представници удружења грађана и локалне самоуправе. 

 

Овај скуп одржан је са циљем да се скрене пажња на положај жена у односу на мушкарце који живе на селу, али и у односу на жене које живе и раде у градовима.  

 

Министар Ђорђевић рекао је да Министарство већ неколико година пружа финансијску подршку удружењима која се баве економским оснаживањем жена, посебно оних са искуством насиља, самохраним мајкама и женама из теже запошљивих категорија становника. 

 

„Желим да се захвалим организатору овог скупа - Општини Стара Пазова, и посебно Удружењу жена „Мимоза“ које су уприличиле овај Сајам рукотворина и традиционалних заната, који на најлепши начин усмерава нашу пажњу на тему жена које живе на селу. Родна равноправност и спречавање дискриминације по било ком основу су циљеви које морамо испунити уколико желимо да имамо модерно друштво у којем не постоје различитости. Мушкарци и жене су једнаки у погледу њиховог талената, способности и образовања, а питање положаја жена је од кључног значаја за наш даљи демократски развој друштва. То је политика председника Александра Вучића, којом се води и овај ресор на чијем сам челу“, истакао је Ђорђевић.

 

Према његовим речима Влада Републике Србије примењује програме намењене управо подстицању женског предузетништва на селу, подстицању задругарства и посебно женских задруга и удружења, подстицању оснивања фирми у области туристичких и угоститељских услуга.

 

„Ове вредне жене су доказ да својим радом и трудом може да се привређује на селу и да се од тога лепо живи. Из тог разлога, пружамо подршку свима њима у жељи да остану и раде у свом селу и на тај начин побољшају економски и привредни развој свог места. У фази израде је и Закон о социјалном предузетништву, који у једном свом сегменту је посвећен управо економско оснаживање жена“, рекао је Ђорђевић

 

Председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић истакао је да су жене у овом селу и општини веома активне у различитим областима.

 

„Имамо 10 удружења жена на територији наше општине и сва вредно раде. Ми, као локална самоуправа, смо увек спремни да помогнемо женама које су у привреди и пољопривреди. Постоји и одређен број жена које су власници појединих газдинстава и фирми, као и оне у туризму и угоститељству“, објаснио је Радиновић и захвало министру на данашњој посети.

 

Представница Удружења „Мимоза“ Нови Бановци, које траје више од 20 година, Јасмина Антоновић истакла је да је без подршке ресорног Министарства и месне заједнице Нови Бановци Удружење не би опстало и захвалила на подршци.

 

„Надамо се да ће се и у будуће наставити ова сарадња и позивамо и младе жене да нам се придруже“, истакла је Антоновић.

 

Скупу је присуствовао и господин Александар Гајић из Центра за истраживање дунавског региона, коме је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на Јавном конкурсу за „Економско оснаживање жена из категорија једнородитељских породица“ у 2020. години доделило средства за реализацију пројекта „Venus pontem“ у износу 270.000,00 динара.

 

„Наш пројекат је позитивно оцењен од стране комисије и добили смо средства за реализацију, а истовремено подршку и од општине Стара Пазова где ћемо у предстојећем периоду вршити реализацију пројеката који ће се пре свега односити на економско оснаживање кроз едукацију, обуку који ће унапредити економске и пословне  вештине наших суграђанки“, рекао је он.