Aa

Aa

Ђорђевић отворио изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“

Ђорђевић отворио изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“

Ђорђевић отворио изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић свечано је отварио изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет” у Kатоличкој порти у Новом Саду, где је поручиo да су особе са инвалидитетом равноправни грађани друштва.

 

„Влада Републике Србије и ресорно министарство, којим руководим, подржавају активности које су усмерене ка подизању свести јавности о особама са инвалидитетом, настојећи да свакој групацији особа са инвалидитетом омогући да обликује, изражава и реализује своје развојне потребе, као и посебне интересе, као и да има једнаке могућности и право на различитост“, рекао је министар.

 

У циљу подизања свести друштвене заједнице о особама са инвалидитетом „Color Press Group“ у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владином канцеларијом за људска и мањинска права, Апатинском пиваром и амбасадама страних држава у Београду, реализује Пројекат „Особе са инвалидитетом које су мењале свет”. 

 

Пројекат има за циљ да кроз мултимедијални приступ, мотивацију и културолошку интеракцију између учесника и публике, омогући особама са инвалидитетом да остваре већу партиципацију у друштвеној заједници. 

 

Интерактивна изложба која ће мотивисати и охрабрити јавност, нарочито особе са инвалидитетом да узму веће и значајније учешће у свим друштвеним сферама, током 2019. године гостоваће у шест градова широм Србије, а биће одржана и серија трибина. 

 

На изложби ће бити представљене следеће личности: Френклин Делано Рузвелт – 32. амерички председник САД, Стивен Хокинг – енглески теоретски физичар и космолог, Kристофер Рив – амерички глумац, Фрида Kало – мексичка уметница, Лудвиг ван Бетовен – немачки композитор, Сара Бернар – француска глумица, Андреа Бочели – италијански певач класичне и популарне музике, Томас Едисон – амерички проналазач, Реј Чарлс – амерички певач, композитор, текстописац, зачетник соул музике, Вук Стефановић Kараџић – српски филолог, реформатор, сакупљач народних песама и аутор првог речника српског језика, Ник Вујичић - аустралијски предавач и мотивациони говорник, Паскал Беркович – француска спортисткиња, учесница параолимпијских игара, Ноам Гершони – израелски спортиста, Мара Габрили – бразилска психолошкиња и политичарка, Марија да Пења Маиа Фернандес – бразилска биофармацеуткиња и бранитељка људских права, Таха Хусеин – египатски аутор преко 60 књига и универзитетски професор, Ал Ноур Вал Амал – камерни оркестар из Египта јединствен по томе што га чине слепе жене музичари, Јасиек Мела – алпиниста из Пољске, Стивен Алан Спилберг – амерички филмски редитељ, Темпле Грандин – америчка научница и професорица, Мејсун Зајид – америчка глумица и комичарка, Хелен Шјерфбек – финска сликарка и Kале Kонкола – фински политичар и активиста за људска права. 

 

Kако је политика коју спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања заснована на принципима социјалне укључености и једнаког приступа за све, Министарство континуирано подржава активности које су усмерене ка подизању свести јавности о особама са инвалидитетом, настојећи да свакој групацији особа са инвалидитетом омогући да обликује, изражава и реализује своје развојне потребе, као и посебне интересе, да има једнаке могућности и право на различитост. У складу са наведеним, Министарство је препознало је значај Пројекта „Особе са инвалидитетом које су мењале свет” и на Стално отвореном конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом за 2019. годину финансијски подржало његову реализацију.

 

Свечаном отварању присуствовала је Маја Гојковић, председник Народне Скупштине, Роберт Чобан, председник Колор прес групе, Биљана Барошевић помоћник министра задужена за особе са инвалидитетом, Сузана Пауновић директорка Владине канцеларије за људска и мањинска права, Александар Петровић, помоћник градоначелника Новог Сада, као и амбасадори САД, Арапске Републике Египат, Савезне Републике Бразил и Републике Пољске .