Aa

Aa

Ђорђевић отворио Форум „Ковид 19 - безбедност и здравље на радном месту у време пандемије“

Ђорђевић отворио Форум „Ковид 19 - безбедност и здравље на радном месту у време пандемије“

Ђорђевић отворио Форум „Ковид 19 - безбедност и здравље на радном месту у време пандемије“

Читај ми

Поводом обележавања Европске недеље безбедности и здравља на раду, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је Форум „Ковид 19 - безбедност и здравље на радном месту у време пандемије“ где је послао поруку да су животи радника најважнији и да се управо зато сви морамо придржавати правила и прописа за безбедан и здрав рад.

 

Ђорђевић је том приликом истакао да је Србија једина земља која овај дан обележава на овај начин, што доказује да имамо повољну епидемиолошку ситуацију, за разлику од других земаља које га обележавају онлајн. 

 

„Здрава радна околина и безбедност на раду су приоритети када је у питању поштовање радног права и зато је веома битно да у овој области константно напредујемо. Несреће, у којима радници настрадају или задобију тешке повреде се нажалост дешавају, али наша улога и обавеза јесте да их сведемо на минимум“, навео је Ђорђевић.  

 

Министар је нагласио и да је израђен Закон о безбедности и здрављу на раду, који се налази у скупштинској процедури и који ће се, након почетка рада Скупштине Србије, наћи и на гласању.

 

„Верујем да ће овај Закон бити усвојен јер је до сада добио позитивна мишљења. Наш циљ је да радницима представимо сва њихова права, али и да им прикажемо које су то обавезе које они имају као радници. Желимо да безбедност и здравље на раду у Србији буду на првом месту, јер живот и здравље наших људи нема цену“, закључио је Ђорђевић. 

 

В.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула истакла је да у време, када је корона вирус присутан у нашој земљи, треба додатно апеловати на послодавце, али и на запослене да примењују све превентивне мере у циљу боље заштите живота.

 

„Појава нових ризика изазваних корона вирусом један је од разлога да бригу подигнемо на још виши ниво. Потребно је да омогућимо што једноставнију примену мера и  да упознамо раднике са свим њиховим обавезама и правима. У складу са тим, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, користећи препоруке Међународне организације рада и Светске здравствене организације, израдило упутства и водиче који објашњавају начине на који се ове мере правилно примењују“, навела је Фуртула.

 

Она је истакла и да је Министарство донело Правилник који послодавцима помаже да знају које мере треба да примене да би се спречио улазак вируса у радно окружење, али и како да реагују уколико се то нажалост ипак догоди.

 

„Циљ Републике Србије је да буде безбедније, здравије и продуктивније место за рад, јер један изгубљен живот, због неадекватне заштите на раду, је ненадокнадив губитак за целу земљу и зато је наша кључна порука овог форума „Сваки радник мора бити заштићен““, истакла је Фуртула.

 

Шеф ко-операција у Делегацији Европске Уније, Ингве Енгстром, је истакао да жели да охрабри Владу Србије да настави са оснаживањем добро изграђених инситуционалних  капацитета  за боље спровођење и снажније заговарање услова рада, радних права и стандарда у Србији.

 

„Европска унија се радује извештавању о напретку на пољу безбедности и здравља на раду у Србији и отворена је за сваки облик сарадње и подршке“, рекао је Енгстром.