Aa

Aa

Ђорђевић: Обавеза сећања је најмање што можемо да учинимо за невино страдале у Јајинцима и другим стратиштима свуда у свету

Ђорђевић: Обавеза сећања је најмање што можемо да учинимо за невино страдале у Јајинцима и другим стратиштима свуда у свету

Ђорђевић: Обавеза сећања је најмање што можемо да учинимо за невино страдале у Јајинцима и другим стратиштима свуда у свету

Читај ми

„Оно што се у савременој историографији назива – културом сећања – морамо претворити у – обавезу сећања, јер то је најмање што можемо да урадимо за све невино страдале, и овде, у Јајинцима, и на свим, нажалост многобројним, стратиштима свуда у свету“, истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поводом обележавања Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима.

 

Према његовим речима, Република Србија, све њене институције, на иницијативу и уз подршку председника Републике, Александра Вучића, предузела је и предузимаће и убудуће све што је потребно да на достојанствен и примерен начин наше колективно историјско памћење буде део европског и светског колективног памћења, а да наша антифашистичка борба, и огромне жртве које смо у тој борби поднели, буду вредноване, признате и уважене онако како то и заслужују.

 

Ђорђевић је рекао да стратиште у Јајинцима, на којем је стрељано 80 000 невиних људи, жена и деце, највише Срба, али и Јевреја и Рома, антифашиста и родољуба, као и насумично одабраних, ни за шта и никоме кривих талаца, у склопу нацистичке окупационе политике, базиране на одмазди без преседана у Другом светском рату, према чијим је правилима бивало стрељано сто невиних за једног убијеног немачког, окупаторског војника, али и педесет за сваког рањеног –  представља највећу масовну гробницу на територији Србије. 

 

„Ако бисмо минутом ћутања за сваког невино страдалог у Јајинцима, покушали да изразимо своје поштовање – ћутали бисмо преко 1300 минута, ћутали бисмо готово 24 сата без прекида. Али, нећемо ћутати, као што нисмо ни до сада. Говорићемо о злу, подсећати на њега, судити му увек и изнова, храбро и на чињеницама и аргументима засновано – да нам се зло не би поновило и да унапред спречимо све покушаје фалсификовања и прекрајања историјске истине, коју смо – у име будућности – спремни да опростимо, али не и да је заборавимо“, истакао је министар.

 

Како је рекао, Србија је мала, али поносна и храбра држава, која је увек била на страни истине, правде и поштовања људских и цивилизацијских тековина и вредности. 

 

„О томе, о таквом нашем ставу у свим преломним тренуцима светске историје – сведоче и Јајинци, али и Јасеновац, Јадовно, Глина, Пребиловци, сведоче наша многобројна стратишта, на којима смо управо због нашег поноса и наше храбрости, због наше вере у правду и истину, били и убијани. На нама је да то памтимо, да се сећамо и поштујемо невино страдале, али и да не дозволимо да се то више икада догоди“, закључио је Ђорђевић.