Aa

Aa

Ђорђевић: Неопходно је обезбедити макроекономску стабилност и одржати привредну активност у Србији

Ђорђевић: Неопходно је обезбедити макроекономску стабилност и одржати привредну активност у Србији

Ђорђевић: Неопходно је обезбедити макроекономску стабилност и одржати привредну активност у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је конференцији Савеза Самосталних Синдиката Србије на тему „Достојанствени рад у условима пандемије“ где је истакао, да је због тренутне ситуације у земљи, изазване вирусом Ковид – 19, више него икада потребна сарадња, разумевање, солидарност и заједнички рад.

 

„У новонасталој ситуацији, у условима пандемије изазване вирусом Ковид 19, неопходно је обезбедити макроекономску стабилност и одржати привредну активност у Србији, како би материјални положај наших грађана био бољи из године у годину“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је подсетио да је Влада Републике Србије, на предлог Министарства, 2020. годину прогласила годином Солидарности и сарадње и како каже, те две вредности, једнако су значајне како би се адекватно и организовано, као друштво у целини, изборили да и после ове пандемије, имамо добро и квалитетно место за рад и живот. 

 

„Покретање ове иницијативе за циљ има унапређење сарадње на свим нивоима и наставићемо да радимо заједнички на јачању и имплементацији тих вредности. За државу је у претходном периоду изузетно било важно да одржи социјалну сигурност запослених, што смо обезбедили низом економских мера донетих са циљем да се штетне последице, како по запослене, тако и по послодавце, сведу на најмању могућу меру“, рекао је Ђорђевић.

 

Према речима министра, Министарство је активно учествовало у припреми Закључака  Владе којим се послодавцима препоручује да обезбеде право на накнаду зараде у висини од 100% основа за накнаду зараде за запослене који привремено одсуствују са рада због потврђене заразне болести COVID-19 или због изолације или самоизолације наложене у вези са том болешћу.

 

Како је рекао, у складу са овим закључком извршене су допуне посебних 10 колективних уговора.



„Издали смо препоруку да послодавци омогуће запосленима, који имају децу у узрасту до 12 година и болују од хроничних болести, да раде од куће. Такође, омогућили смо и упућивање запослених на плаћено одсуство дуже од 45 радних дана, уз накнаду зараде, без претходног достављања захтева послодаваца на мишљење репрезентативном синдикату, а извршена је и измена Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширење епидемије заразне болести“, навео је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да је Министарство је непрекидно пратило стање на тржишту рада и имплементацију мера активне политике запошљавања које реализује Национална служба за запошљавање.

 

„Уз додељену субвенцију за самозапошљавање сопствени посао покренуло је 1.266 незапослених лица, док се уз субвенцију послодавцу запослило 1503 незапослених лица из категорије теже запошљивих лица. Такође, у мере за запошљавање уз субвенцију зараде или рефундације трошкова прилагођавања радног места или послова укључено је и 188 особа са инвалидитетом“, рекао је Ђорђевић и нагласио да је од великог значаја и доношење Одлуке о висини минималне цене рада за 2021. године, која ће се примењивати од 01. јануара 2021 године, а износиће око 32.000 динара.