Aa

Aa

Ђорђевић: Најбитније је сачувати здравље свих корисника у установама социјалне заштите за смештај

Ђорђевић: Најбитније је сачувати здравље свих корисника у установама социјалне заштите за смештај

Ђорђевић: Најбитније је сачувати здравље свих корисника у установама социјалне заштите за смештај

Читај ми

“У условима епидемије корона вируса заштита живота и здравља корисника у установама за смештај у систему социјалне заштите је приоритет те у том смислу придржавање превентивних мера и савета епидемиолога је обавезно”, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић приликом доласка до Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну.

 

Ђорђевић  је поштујући превентивне мере, заједно са најближим сарадницама дошао до капије Дома како би разговарао са в.д. директором Микицом Будимировићем о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

 

“Придржавање свих мера је неопходно као и поштовање инструкције о реализацији посета и Наредбе о забрани посета и ограничењу кретања у објектима установа за смештај коју је донело Министарство здравља. Улазак трећих лица могао би да угрози здравље корисника што нећемо дозволити”, објаснио је Ђорђевић.

 

Поводом нетачних оптужби од стране Заштитника грађана и покушаја дискредитовања овог Министарства, Ђорђевић је истакао да корисници овог Дома спадају у најугроженију групу од заражавања вирусом ЦОВИД-19, зато је рад  организован на посебан начин од почетка пандемије, али је свим институцијама које се баве људским правима омогућено да реализују своје активности путем видео конференција.

 

“Члановима тима Заштитника грађана који су у петак желели да посете Дом претходно је речено да неће моћи да реализују посету физички, а због епидемиолошких разлога, на основу низа аката које је донео Кризни штаб Владе Републике Србије, али и у складу са Законом о заштити становништва  од заразних болести и Уставом Републике Србије, члан 68. који гарантују право на заштиту здравља. Улазак трећих лица представљало би кршење законских прописа. Неосноване оптужбе за наводно кршење законских прописа, међународних стандарда, и обавезе сарадње органа управе са Заштитником грађана, као и оспоравање и онемогућавање обављања мандата Заштитника грађана у обављању послова НПМ, је недопустиво. Рушење кредибилитета овог Министарства и урушавање поверења грађана у државне институције од стране Заштитника грађана мора се зауставити”, поручио је Ђорђевић.

 

Он је истакао да од 10. марта нико није ушао у установе социјалне заштите, од чега се неће одустати све док се не стекну епидемиолошки услови за то.

 

“Заштитник грађана и чланови његовог тима, своје међународне обавезе могу да обаве путем видео конференције, у било које време, било ког дана, где ће им бити омогућено да разговарају са ким год желе. Њихов физички улазак није неопходан док обезбеђивање здравља корисника јесте”, поручио је Ђорђевић.

 

В.д. директора Микица Будимировић истакао је да су чланови тима Заштитника грађана информисани о забрани уласка, али да је њихов одговор на то био да они ипак морају да дођу по цену и да их не пусте да уђу.

 

“У Дому се придржавамо свих Инструкција ресорног Министарства и Кризногх штаба. Сви запослени користе  личну заштитну опрему, свакодневно се врши дезинфекција целе површине дома. Врши се хигијенски надзор свакодневно, и константна едукација како запослених тако и корисника превентивних мера и поступака у функцији спречавања ширења заразне болести. Од почетка пандемије  важи забрана уласка трећих лица и забрана изласка корисника ван оквира дома. Ове мере су на снази и дан данас, с тим да су сада дозвољене посете корисницима од стране сродника,  али под посебним условима, у складу са инструкцијама Министарства”, рекао је в.д. директора Микица Будимировић.

 

Посети су присуствовале помоћник министра у Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Слађана Чабрић, помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, посебни саветник министра Ана Ђокић и  виши саветник у Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Јована Вазура.